Hyppää sisältöön

Salolainen: "Putinin unelma on murenemassa"

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok.) mukaan lännessä ei ole kunnolla ymmärretty, kuinka tärkeä Ukraina on Venäjän suurelle strategialle.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.)
Poliitikot ovat vakuutelleet, ettei Venäjän tilanne vaikuta Suomen valmiustasoon. Jotain vaikutuksia kriisillä on silti ollut jo nyt- Puolustusministeri Haglund perui tapaamisen venäläiskollegansa kanssa - agendalle on noussut myös Suomen armeijan rahoitus. Aamu-tv:n vieraina eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.
Lassi Lapintie

Vaikka Ukrainan kriisin nopea eskaloituminen onkin yllättänyt Euroopassa, eivät eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan johtohahmot kerro olevansa yllättyneitä kriisin vakavuudesta tai sotilaallisen voimankäytön uhan palaamisesta Eurooppaan.

– Maailmassa yritetään noudattaa kansainvälistä oikeutta, mutta kyllä se vahvimman oikeus on vielä olemassa. Vielä nyky-Euroopassakin on mahdollista, että perinteisellä voimankäytöllä pyritään saavuttamaan poliittisia päämääriä, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

– Se, että tämä kriisi on niin vakava, ei ole sinänsä yllättävää. Tässähän on kysymys siitä, mikä tulee olemaan Ukrainan kansan ja maan sielu tulevaisuudessa, ja mihin se on suuntautunut, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kertoo aamu-tv:lle.

Putinin haaveet murtuvat

Salolaisen mukaan länsimaissa ei ole kunnolla ymmärretty, kuinka merkittävä Ukraina on Venäjän suuressa strategiassa.

– Vladimir Putinin suuri unelma on ollut rakentaa Euraasian alueen talousyhteisö, ja tämä unelma on nyt murenemassa. Ukraina olisi ollut sen keskeisin blokki. Putinilla ei ole varaa menettää Ukrainaa kokonaan, ja sen takia Venäjä iskee niin vahvasti takaisin.

Jussi Niinistön mukaan Krimin kriisi on jo saattanut saavuttaa lakipisteensä, koska Venäjä on jo käytännössä ottanut niemimaan valvontaansa.

– Nyt on suurempi kysymys, mitä tapahtuu Itä-Ukrainassa. Toistaiseksi tilanne näyttää rauhalliselta, mutta lähipäivät näyttävät, mihin suuntaan tämä etenee, Niinistö sanoo.

Krim jää Venäjän etupiiriin

Sekä Niinistön että Salolaisen mukaan Krimin tulevaisuus muistuttaa todennäköisesti Etelä-Ossetian ja Abhasian alueiden tilannetta, jossa konflikti jäätyy ja alueet jatkavat olemassoloa nimellisesti itsenäisinä, Venäjän etupiiriin kuuluvina alueina.

– Jos Venäjä tyytyy siihen, että se nappaa Krimin omaan etupiiriinsä, se riittää myös venäläisille kovan linjan ihmisille, jotka ovat Putinin takana, Salolainen sanoo.

Niinistön mukaan Ukrainan oppitunti Suomelle on, että uskottavaa puolustuskykyä tarvitaan myös tulevaisuudessa.

– Ukrainalla ei ole uskottavaa puolustusta. Venäjä sai toimia käytännössä miten halusi.

Suosittelemme sinulle