Hyppää sisältöön

Näkökulma: Kylmä rintama lähestyy idästä

Aloitin toimittajan työt reilut 25 vuotta sitten, hiukan ennen Berliinin muurin murtumista ja kylmän sodan päättymistä. Tänään tuntuu siltä, että Putin on kääntänyt kelloa 25 vuotta taaksepäin, kirjoittaa Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Kaksi sotilasta.
Kuva: Alexey Furman / EPA
Mika Mäkeläinen

Venäjä on taas se vanha Neuvostoliitto, kaunainen ja vainoharhainen taantuva suurvalta, jonka naapurustossa elämä on yllätyksellistä ja epäterveellistä, ja joka on valmis lähes mihin tahansa ottaakseen sen mitä milloinkin sattuu haluamaan.

Neuvostoliittoa motivoi aikoinaan fanaattinen ideologinen missio, josta Venäjä peri onneksi vain kevytversion, vielä 90-luvulla melko vaarattomalta tuntuneen nationalismin. Zhirinovskikin haukkui kovemmin kuin puri.

Pitkään kuvittelin, että kommunismin jättämä aukko olisi täyttynyt itsekkäällä mutta muuten normaalilla rationalismilla. Ei siltä näytä. Krimin valtaus ja länsisuhteiden katkaiseminen ei voi millään vaa'alla mitattuna olla pitkällä tähtäimellä taloudellisesti tai ulkopoliittisesti järkevää, mikä taas kertoo muiden, naapurimaiden kannalta ikävämpien motiivien tärkeydestä Kremlissä.

Suomi on melkein yhtä yksin kuin ennen EU-jäsenyyttä. Krimin miehitys on antanut sinänsä terveellisen muistutuksen siitä, että EU euroineen ei ole puolustusliitto. Ehkäpä Suomenkin vallan kulisseissa aletaan uudella tarmolla pohtia vakuutuksen hankkimista, mieluiten mahdollisimman uskottavalta ja isolta firmalta. Tai sitten pitää olla aika paljon vararahastoa omasta takaa.

Jos Krimin suhteenei äkkiä päästä sopuun, Suomi on lirissä – ensin lähinnä taloudellisesti. Lännen – ja tiimiin kuuluvan Suomen – on pakko reagoida jotenkin, eli helpoimmasta päästä talouspakotteilla.

Krimin miehitys on antanut sinänsä terveellisen muistutuksen siitä, että EU euroineen ei ole puolustusliitto.

Muuten hyvä juttu, mutta ne iskevät Suomeen paljon kovemmin kuin mihin tahansa muuhun EU-maahan. Vaivihkaa Suomi on tullut taloudellisesti yhtä riippuvaiseksi Venäjästä kuin ennen 90-luvun lamaa.

Uuden kylmän sodan oloissa itämarkkinoilta ei kannata paljoa odottaa. Russovoim… eikun siis Fennovoiman ydinvoimala voi jäädä suunnitelman tasolle kun harva enää haluaa lisätä riippuvuutta Venäjästä energia-alalla.

Tuskinpa suomalaisfirmoiltakaan löytyy enää suuria investointihaluja Venäjälle, kun demokratian ja oikeusvaltion ideat ovat jääneet sloganeiksi, ja niemimaat saati sitten pienemmät omaisuuserät voivat vaihtaa viikossa omistajaa.

Ja se turismibisneksen havittelema viisumivapaus Venäjän kanssa voi äkkiä saada Brysselin tiskillä uuden jonotusnumeron hankkeiden häntäpäästä.

Ikään kuin näitä kotitekoisia talousongelmia ei olisi tarpeeksi. Leikkauslistojen laatiminen tosin on sikäli suoraviivaisempaa, että yksi ministeriö taitaa tulevaisuudessa säästyä säästöiltä. Eikä Dragsvikia lakkauteta edes seuraavalla vaalikaudella.

Takatalvi yllätti Suomen. Meilläkin satoi viikonloppuna lunta, vaikka kuvittelin jo kevään alkaneen. Enkä tarkoittanut mitään Kiovan kevättä.

Mika Mäkeläinen Twitterissä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle