Hyppää sisältöön

Ylen kirjeenvaihtaja: Venäjä päättää Krimille myönnettävästä tukisummasta tänä iltana

Krimin tärkeimmät sotilas- ja siviilikohteet ja ovat Krimin aluehallinnon alaisten joukkojen hallinnassa. Krim on Venäjän tuen turvin perustanut omat turvallisuusjoukot ja aikoo muun muassa perustaa myös oman puolustusministeriön.

Anna-Maria Talvio

Simferopolissa Krimillä oleva Ylen kirjeenvaihtaja Maria Manninen kertoi Radio Suomen puhelinsuorassa, että päivä kaupungissa on sujunut yllättävän rauhallisesti.

– Täällä on sentään otettu haltuun Krimin kaikki tärkeimmät sotilas- ja siviilikohteet ja ne ovat nyt Krimin aluehallinnon alaisten joukkojen hallinnassa, Manninen kertoi.

Taisteluja kohteista ei ole käyty. Mannisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole aivan selvä, sillä arviolta noin kolmannes Ukrainan armeijan Krimillä olevista joukoista ei ole vielä loikannut aluehallinnon riveihin.

– Eivätkä nämä aiemmatkaan siirtymiset ole aivan spontaaneja olleet, kun sotilaita on uhattu vankilalla, jos he eivät ole suostuneet liittymään aluehallinnon joukkoihin, Manninen kertoi.

Mannisen mukaan näyttää siltä, että Krimin niemimaa on Ukrainan sekasortoisessa tilanteessa kyennyt laajentamaan itsehallintoaan enemmän, kuin normaaliaikana olisi ollut mahdollista.

– Se on jo Venäjän tuen turvin perustanut omat turvallisuusjoukot ja aikoo perustaa myös oman puolustusministeriön sekä päättää omasta taloudestaan entistä itsenäisemmin.

Mannisen mukaan Venäjä päättää tukisummasta vielä tänä iltana.

Ajatuksia Krimin irrottamisesta Ukrainan sähköverkosta on myös esitetty. Krimillä on omia aurinko- ja tuulivoimaloita.

Krimin asukkaat näyttävät olevan yksimielisesti kaikkien päätösten takana, mutta vastarintaakin esiintyy. Maanantaina Simferopolin esikaupunkialueella nähtiin muun muassa Venäjän väliintuloa vastustavien naisten mielenosoitus, jossa heiluteltiin Ukrainan lippuja ja vaadittiin rauhaa ja Putinin pysäyttämistä.

Naiset edustivat Krimillä asuvia eri kansallisuuksia. Myös Ukrainan nykyhallintoa kannattava tataariväestö on ryhtynyt perustamaan omia kodinturvajoukkoja.

– Vastarinta ei ole kovinkaan näkyvää, eikä sitäkään vähää haluta näyttää. Täällä on otettu tiukka linja paikallista eristyisesti mediaa kohtaan. Ainakin yksi tv-asema on suljettu ja Krimin tutkivan journalismin keskukseen on tehty peloteiskuja. Tänään Sevastopolissa käytiin yhden naistoimittajan kimppuun ja häneltä vietiin kamera. Eli näistä Krimin tapahtumista ei haluta antaa aluehallinnon kannalta väärää tietoa, Manninen kuvaili.

Suosittelemme sinulle