Hyppää sisältöön

Älypuhelin varoittaa kuljettajan huomion herpaantumisesta

Tutkijat ovat kehittäneet älypuhelimeen järjestelmän, joka varoittaa auton kuljettajaa jos tämän tarkkaavaisuus on muualla kuin liikenteessä. Sovellus on parhaillaan käytännön testissä

Sovellus varoittaa liikennemerkeistä tutulla kolmiolla. Kuva: Suvi Pirinen / Yle
Antti Seppälä,
Riikka Pennanen

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan matkapuhelimen käyttö on ollut mukana keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa joka vuosi.

Jyväskylän yliopisto pyrkii nyt kääntämään tilanteen päälaelleen – testauksessa oleva älypuhelinsovellus varoittaa kuljettajaa, jos huomio harhautuu puhelimeen väärässä paikassa tai liian pitkäksi aikaa. Puhelin seuraa kuljettajan katseen suuntaa etukamerallaan.

Puhelin huomauttaa kun katse harhailee.

Timo Tokkonen

– Lisäksi käytämme hyväksi karttadataa ja sijaintitietoja, eli puhelin tietää missä auto on. Jos liikennetilanne on vaativa, puhelin huomauttaa heti kun katse harhailee, mutta jos ajaa vaikkapa suoraa maantietä hyvällä kelillä, niin sovellus antaa enemmän aikaa ennen varoitusta, kertoo projektipäällikkö Timo Tokkonen Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta.

Patentoitua teknologiaa

Kännykän käyttö ilman hands free -laitetta ei ole kuljettajalle sallittua, mutta tosiasia on, että puhelimia käytetään ajon aikana.

– Toivomme, että sovelluksella olisi vaikutuksia kuljettajien tarkkaavaisuuteen liikenteessä, ja että se ohjaisi kuljettajia vähemmän riskialttiiseen käyttäytymiseen mobiililaitteiden kanssa, sanoo tutkijatohtori Tuomo Kujala Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta.

Jyväskylän yliopistolla on patentti sovelluksen teknologiaan, mutta kuluttajasovellus vaatii vielä testausta ja kehittämistä.

– Sovellus toimii nyt vain nopeimmissa älypuhelimissa, sillä katseen seuranta vaatii laskentatehoa. Kevytversio, joka perustuisi ehkä enemmän kartta- ja sijaintitetojen hyödyntämiseen voisi olla markkinoilla jo tänä vuonna, Tokkonen arvioi.

Suosittelemme sinulle