Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Työpäällikkö: Kokkolan keskuskenttä kiinni ja kaupunkikuva rempalleen

Kokkolan kaupungin työpäällikkö Terho Lindberg arvioi, että kahden viikon lomautuksilla on dramaattinen vaikutus Kokkolan kaupunkikuvaan. Asiasta vastaavan lautakunnan puheenjohtaja Juha Ritamäen mukaan Lindberg menee asioiden edelle, hoitopäätöksiä ei ole vielä tehty.

Työpäällikkö Terho Lindberg keskuskentällä.
Kuva: Petra Haavisto / Yle
Ari Vihanta,
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan lomautukset karsinevat liikunta- ja urheilumahdollisuuksia reippaasti. Myös kaupunkikuva kärsii kun puistoja ja istutuksia ei voida hoitaa entiseen tapaan. Itse lomautuksia suuremmaksi ongelmaksi on nousemassa se, että niiden johdosta ei voida palkata pitkäaikaistyöttömiä hoitamaan ulkoalueita. Aiemmin puistopuoli on palkannut joka kesä 55 pitkäaikaistyötöntä.

– Puistopuolella tämä näkyy niin, että meillä on vain kymmenen prosenttia töissä siitä määrästä, mitä normaalisti. Suurin osa puistoista kasvaa metristä heinää. Pensaikkoja ei kitketä ja kesäkukkia nähdään todennäköisesti vain kävelykeskustassa, maalailee Lindberg lomautusten vaikutuksia.

Kahden viikon lomautukset heijastunevat voimakkaimmin teknisen puolen henkilöstöön. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöitä ei voida lomauttaa yhtä laajassa mittakaavassa lakisääteisten tehtävien vuoksi.

– Kokkolan kaupunkikuva tulee olemaan surkean näköinen ensi kesänä, sanoo Lindberg.

Suurin osa puistoista kasvaa metristä heinää.

Työpäällikkö Terho Lindberg

"Keskuskenttä ja harjoitusjäähalli kiinni"

Lomautusten johdosta kaikkia liikuntapaikkoja ei kyetä pitämään auki ensi kesänä. Esimerkiksi kaupungin jalkapalloilun ykkösareenalla, keskuskentällä ei palloa Lindbergin mukaan kesällä potkita.

– Tämän hetken suunnitelman mukaan keskuskentällä ei pelata kesällä, koska meillä on lomautuksista johtuen niin vähän porukkaa töissä. Emme saa työllisyysvaroin palkattuja ihmisiä eikä kausityöntekijöitä. Joitakin paikkoja täytyy jättää hoitamatta tai ainakin niin, että siellä ei ole vuorossa ketään.

Keskuskentän ensimmäiseksi sarjapeliksi oli kaavailtu toukokuulle Pietarsaaren Jaron Veikkausliigan ottelua. Kaupungin kentistä keskuskenttä on vähimmällä käytöllä, viikossa siellä pelataan 1-3 ottelua. Tämän vuoksi voimat aiotaan keskittää Kirkonmäelle ja Santahakaan, joissa toimintaa on enemmän.

Nyt ei satsata edustusurheiluun vaan tavallisen kaupunkilaisen liikuntaan.

Työpäällikkö Terho Lindberg

– Tavoitteena on, että mahdollisimman laaja porukka pääsee harjoittelemaan, varsinkin juniorit. Kirkonmäelläkin käy yleisurheilemassa monia, jotka eivät kuulu seuroihin. Nyt ei satsata edustusurheiluun vaan tavallisen kaupunkilaisen liikuntaan, linjaa Lindberg.

Keskuskentän tavoin todennäköisesti myös Ykspihlajan ja Koivuhaan kentät suljetaan kesäksi. Samoin harjoitusjäähallia ei voida Lindbergin mukaan pitää syksyllä auki.

Ritamäki: Päätöksiä ei ole vielä tehty

Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Juha Ritamäki (kok.) oli pahoillaan Lindbergin ulostulosta Yle Radio Keski-Pohjanmaan lähetyksessä. Ritamäki kertoi saaneensa välittömästi paljon palautetta Lindbergin haastattelun jälkeen. Hänen mukaansa työpäällikkö meni asioiden edelle.

Lautakunta päättää tehtävien priorisoinneista. Ei työpäällikkö.

Lautakunnan pj Juha Ritamäki

– Lautakunta päättää tehtävien priorisoinneista. Ei työpäällikkö, jyrähti Ritamäki.

Ritamäki on tuskastunut säästöjen hakemisen vaikeuteen.

– Rahat on loppu, mutta muutosvastarinta on suurta.

Suosittelemme sinulle