Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkimus: Lähes puolet suomalaisnaisista joutunut väkivallan uhriksi

Tutkituista 28 EU-maasta enemmän väkivaltaa esiintyy vain Tanskassa.

Perheväkivalta.
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen, ilmenee EU:n perusoikeusviraston tänään julkaistavasta tutkimuksesta.

Viimeisen vuoden aikana tutkimukseen haastatelluista suomalaisnaisista jopa kymmenen prosenttia oli kokenut väkivaltaa. Tutkituista 28 EU-maasta Suomea enemmän väkivaltaa esiintyy vain Tanskassa.

EU:n tutkimus on maailmanlaajuisesti laajin naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa kartoittava tutkimus. Siihen haastateltiin yhteensä 42 000 naista. Haastatteluissa kartoitettiin laajasti erilaisia väkivallan muotoja.

– Luvut ovat järkyttäviä. Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus, jonka yleisyys on ollut pitkään tiedossa. Tutkimus vahvistaa, että Suomi on naisille Euroopan väkivaltaisimpia maita, sanoo Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Milla Aaltonen tiedotteessa.

Ihmisoikeusliitto on EU:n perusoikeusviraston yhteyskeskus Suomessa. Tutkimuksen tarkemmat tulokset julkaistaan tänään keskiviikkona kello 10 Suomen aikaa.

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 7.3. kello 21

Päivitetty klo 4.58: Korjattu tutkittujen maiden määräksi 28.

Suosittelemme