Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tiesitkö tämän? Sydänlääkkeen ja rohdoskasvin yhteiskäyttö voi aiheuttaa myrkytystilan

Ravintolisien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista löytyy pitkä lista suomalaisen lääkäriseura Duodecimin terveyskirjastosta. Yhteisvaikutukset eivät useinkaan ole ravintolisien käyttäjien tiedossa.

Rohdoskasveja purkeissa.
Kuva: Karoliina Kantola / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravintolisien ja lääkkeiden yhteiskäytöllä voi olla vakavia seurauksia. Varsinkin epilepsia-, diabetes- tai sydänlääkkeitä käyttävien kannattaa keskustella lääkärin kanssa ravintolisien käytöstä, muistuttaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Tunnetuin ja yleisin esimerkki lääkkeiden tehoa alentavasta ravintolisästä on alakuloisuuden ja unihäiriöiden hoitoon käytetty mäkikuisma. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja heikentää siten monien lääkkeiden kuten ehkäisypillereiden, verenohennuslääke Marevan, joidenkin astma-, masennus- ja HIV-lääkkeiden sekä sydänlääke digoksiinin tehoa.

- E-pillereissä vaarana on epätoivottu raskaus, mutta mäkikuisman ja lääkkeiden käytöllä voi olla henkeäkin uhkaavia seurauksia, kun esimerkiksi HIV-lääkkeiden tai sydänlääkkeen pitoisuudet kehossa alenevat, Fimean kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttila toteaa.

Sydänlääke ja ginseng eivät sovi yhteen

Tutkimustietoa ravintolisistä on paljon vähemmän kuin lääkkeistä. Ravintolisien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista löytyy tietoa esimerkiksi lääkäriseura Duodecimin terveyskirjastosta hakusanalla luontaistuotteet.

Muun muassa sydänlääke digoksiini ei sovi yhteen useiden rohdosvalmisteiden kanssa. Tällainen on esimerkiksi aasialainen rohdoskasvi ginseng, jonka väitetään parantavan mies- ja yleiskuntoa. Sen käyttö voi vaikeuttaa digoksiinin annostelua ja hoidon seurantaa. Digoksiinin oikea annostelu on Hämeen-Anttilan mukaan tärkeää, sillä lääke voi väärin annosteltuna aiheuttaa myrkytystilan. Sama seuraus voi olla myös digoksiinin sekä lakritsikasvin ja orapihlajavalmisteen samanaikaisella käytöllä.

Parhaimman hoidon kannalta kannattaa kuitenkin ainakin rehellisesti kertoa, mitä käyttää.

Katri Hämeen-Anttila

Valkosipulivalmisteiden käyttö puolestaan voi heikentää HIV-lääkkeiden tehoa eikä kalaöljyjä kannata käyttää Marevanin kanssa samaan aikaan.

Hämeen-Anttila muistuttaa myös, että ravintolisien käyttö kannattaa lopettaa ennen leikkausta. Useat ravintolisistä, kuten valkosipulivalmisteet, neidonhiuspuu ja jo mainittu mäkikuisma, voivat vaikuttaa veren hyytymiseen.

"Jokainen voi itse päättää, mitä suuhunsa laittaa"

Fimean kehittämispäällikkö suosittelee kaikille lääkelistan tekemistä, johon kannattaa kirjata käytössä olevien resepti- ja itsehoitolääkkeiden lisäksi myös ravintolisät.

- Monille ei välttämättä tule mieleen, että erinimisissä lääkkeissä on samoja vaikuttavia aineita tai että ravintolisillä voi olla vaikutusta lääkkeiden tehoon. Siksi kannattaa aina kysyä lääkäriltä tai apteekista neuvoa ja kertoa, mitä lääkkeitä ja ravintolisiä käyttää.

Päätösvalta lääkkeiden ja ravintolisien käytöstä on potilaalla, mutta Hämeen-Anttila toivoo, että ihmiset ainakin puhuisivat aiheesta avoimesti.

- Jokainen tietysti itse päättää, mitä suuhunsa laittaa. Parhaimman hoidon kannalta kannattaa kuitenkin ainakin rehellisesti kertoa, mitä käyttää ja sen jos ei aio lopettaa esimerkiksi ravintolisän käyttöä. Lääkäri voi kuitenkin kertoa mahdollisista yhteisvaikutuksista ja ravintolisät voidaan ottaa huomioon lääkkeen annostelussa ja hoidossa.

Maaliskuun 19. päivä vietetään valtakunnallista Lääkehoidon päivää, jolloin esimerkiksi Kuopiossa farmasian opiskelijat opastavat lääkkeiden oikeassa ja turvallisessa käytössä Itä-Suomen yliopiston apteekissa.

Lisäksi Fimea on valmistelemassa kansallista itsehoitolääkeohjelmaa, jonka on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Suosittelemme