Hyppää sisältöön

Video: Ammutuksi joutunut merikotka toipui – näin sisukas lintu nousee siivilleen

Marraskuussa Heinolan lintutarhalle tuotiin pahoin loukkaantunut ja nälkiintynyt merikotka. Terveystarkastuksessa kävi ilmi, että siivessä oli haulinreikä – lintua oli ammuttu.

Merikotka Heinola vapautus
Vihtori Koskinen,
Katariina Luoma

Heinolan lintutarhalla on myötäeletty iloisissa tunnelmissa, kun talven yli hoidossa ollut merikotkanaaras lensi vapauteen.  

Nämä ovat ainutlaatuisia hetkiä.

Olli Vuori

Pahoin loukkaantunut ja nälkiintynyt merikotka tuotiin lintutarhalle marraskuussa. Terveystarkastuksessa kävi ilmi, että lintua oli ammuttu ja siivessä oli selvä haulinreikä.

Sisukas lintu kuitenkin kuntoutui nopeasti ja keskiviikkona sille koitti vapaus Heinolassa, Ruotsalaisen jäällä.

Kotka kohosi siivilleen Kausanselällä, mutta jäi keräämään voimia järven rantamaisemiin.

– Nämä ovat ainutlaatuisia hetkiä. Kun talven ajan tai pidempäänkin ruokittu lintu saadaan kuntoon, se on palkitsevinta tässä hommassa, Vuori summaa tuntemuksiaan.

Vanha kotka ei ehtinyt "laitostua"

Tilannetta sivusta seuranneet hieman jännittivät lyhyeksi jäänyttä matkaa, mutta lintutarhan isäntä oli näkemäänsä tyytyväinen.

Eiväthän sen voimat ole sellaiset kuin kotkalla luonnossa, mutta kyllä tuo pystyy jo puolustautumaan.

Olli Vuori

– Tämä on hyvä startti, kun ajattelee, että se on marraskuusta asti ollut sisällä. Eiväthän sen voimat ole sellaiset kuin kotkalla luonnossa, mutta kyllä tuo pystyy jo puolustautumaan, Olli Vuori vakuuttaa.

Hän toivoo, että kalastajat jättäisivät myös osan kaloista Ruotsalaisen jäälle, jotta voimistuvalle merikotkalle riittäisi evästä ennen muuttomatkalle lähtöä.

Naaraskotka painoi lintutarhalle tuotaessa vain vähän reilut 2 kiloa. Keskiviikkona vapauteen liiteli jo pitkästi yli neljän kilon merikotka. Possunsydämet ja kalat olivat maittaneet toipilaalle.

Vaikka hoitojakso oli pitkä, vanha kotka ei ole lintutarhan isännän mukaan päässyt "laitostumaan" kuten nuoremmille kotkanpojille voi käydä. Toipilaalla on saalistuksesta jo viiden vuoden vankka kokemus.

– Sillä on saalistus hanskassa. Toivotaan sille hyviä tuulia!

Suosittelemme sinulle