Hyppää sisältöön

Tampereen Andy Warhol -näyttelyssä voi nähdä klassikot ja ihmetellä harvinaisuuksia

Andy Warhol kieltäytyi olemasta taiteilija tai yhteiskuntakriitikko, mutta ehkä juuri siksi onnistui olemaan molempia.

Andy Warhol, Marilyn Monroe, Sara Hildénin taidemuseo
Kuva: Marko Melto / Yle
Jouni Tanninen

Poptaiteen keskeisen hahmon Andy Warholin tuotantoa nähdään pitkästä aikaa laajasti Suomessa. Tampereen Sara Hildenin taidemuseo esittelee kevään aikana amerikkalaisen tarinan Warholin kuvien kautta. 

Näyttely on koottu Andy Warholin (1928-1987) keskeisten teemojen ympärille. Osansa saa tähtikultti, samoin taiteilija itse omakuvissaan ja viimein yhteiskunnalliset teemat, tarkoituksella tai ei.

– Warhol itse sanoi, että hän ei ota poliittista kantaa – hän kertoo niin kuin asiat ovat, pohtii kokoelmapäällikkö ja vs. museonjohtaja Päivi Loimaala.

Loimaalan mukaan Warhol  on ikään kuin dokumentoinut asiat ja sen jälkeen sarjallistanut ne, kuten muunkin tuotantonsa.

– Näin asiat iskostuvat ihmisten mieleen kuvina ja sitä kautta ehkä kannanottoina, vaikka se ei ole ollut taiteilijan tarkoitus.

Jokapäiväisestä löytyy ajaton

Esillä ovat tietysti Warholin ikoniset teosaiheet: julkkismuotokuvat Marilyn Monroesta Mao Zedongiin ja Mick Jaggeriin sekä säilykepurkit ja muut kulutuskulttuurin kuvat, joissa kertakäyttöinen muuttuu ajattomaksi.

Warholin tyyli on jäljittelemätön. Mutta monet ovat ottaneet hänestä oppia ja toimivat samaan tapaan, eikä vain kuvataiteessa vaan myös viihteessä.

Walter Guadagnini

Warhol on toisaalta 1960-luvun taiteellinen monumentti, mutta toisaalta jatkuvasti ajankohtainen, arvioi toinen näyttelyn kuraattoreista Walter Guadagnini.

– Hän puhuttelee edelleen meitä töillään. Yhä uudelleen katsomme häntä ja hänen teoksiaan uusin silmin, Guadagnini sanoo.

Warhol löysi ja toi esille sellaista, joka on arkipäiväistä ja siksi vaikeasti huomattavaa. Mutta entä nykyään? Tekeekö kukaan enää mitään vastaavaa?

– Warholin tyyli on jäljittelemätön. Mutta monet ovat ottaneet hänestä oppia ja toimivat samaan tapaan, eikä vain kuvataiteessa vaan myös viihteessä, Walter Guadagnini vastaa.

Sara Hildenissä on esillä myös Andy Warholin vähemmän tunnettua tuotantoa, kuten abstraktinen myöhäisvaihe sekä elokuva- ja levynkansitaide.

Näyttelyn työt on lainattu kansainvälisesti merkittävistä museoista ja gallerioista. Sama näyttely keräsi Pisassa yli 80 000 katsojaa.

Andy Warhol - An American Story on avoinna yleisölle 8.3. - 28.5.2014.

Suosittelemme sinulle