Hyppää sisältöön

Tyttökuningas-elokuva tuo 1600-luvun herkut Turkuun

Ruoka on elokuvassa esillä jopa kymmenessä kohtauksessa. Yläluokan juhlapöydässä nähdään muun muassa kuivattua lohta ja Ruotsista tuotua spetkakkua.

Kuva: Dmitri Volgin / Yle
Paula Koskinen,
Siiri Arffman

Ruoalla on tärkeä sivurooli Turussa kuvattavassa Tyttökuningas-elokuvassa.

1600-luvulle sijoittuvassa Mika Kaurismäen elokuvassa ruoka on läsnä jopa kymmenessä kohtauksessa.

Elokuvassa näkyviä ruokia suunnittelemassa ja valmistelemassa ollut Marja Hartola kertoo, että osassa kohtauksista ruokia vain tuodaan, osassa niitä myös syödään. Siksi kaikki rekvisiitaksi tehtävät ruoat ovat syötäviä.

– Ei voida ottaa sellaista riskiä, että joku söisi sellaista, mihin on käytetty akryylikultamaalia tai muuta kiiltävää, joka ei ole syötävää, Hartola painottaa.

Kuivattu lohi ja vartaassa tehty kakku

Tavallinen rahvas söi 1600-luvulla hyvin yksinkertaisesti, mutta yläluokan pöydissä sokeri ja makeatkin herkut tunnettiin. Hartola kertoo, että yläluokan juhlapöydässä jopa lautaset ja lasit tehtiin joskus sokerimassasta. Juhlapöydässä aterioineet eivät itse syöneet sokerista tehtyjä astioitaan, mutta aterian jälkeen pöytään saatettiin päästää rahvasta.

Kuva: Dmitri Volgin / Yle

– He kyllä varmasti söivät kaiken.

Juhlapöydästä löytyy myös kokonainen kuivattu hauki. Sen Hartola on perannut ja kuivannut alle sadassa asteessa kymmenen tuntia.

Aivan kaikkea ei elokuvaa varten kuitenkaan tehdä itse. Esimerkiksi Kristiinan hovissa tarjottava spetkakku hankitaan Tukholmasta.

– Se on skånelainen erikoisuus, jota tehdään hääkakun korvikkeeksi. Se on tehty vartaassa avotulella ja sen tekeminen kotioloissa on erittäin vaikeaa, Hartola kertoo.

Suosittelemme sinulle