Yksityinen päiväkoti Sukkela Kotkassa noudattaa Reggio Emilia -pedagogiikkaa. Menetelmä on lähtöisin Italiasta ja sen ajatuksena on mm. lapsilähtöinen toiminta.
Sukkelassa suurin ero kunnallisiin päiväkoteihin on joustava tapa soveltaa projektioppimisen keinoin ja menetelmin varhaiskasvatusta.
– Havainnoimme lapsia, kysymme heiltä mielipiteitä ja toimimme havaintojen pohjalta. Me menemme lapsen ehdoilla eikä niin, että lapsi menee päiväkodin ehdoilla, tiivistää lastentarhanopettaja Maria Hyppänen Sukkelasta.
Päiväkoti painottaa toiminnassaan ilmaisua, yhteisöllisyyttä ja kodinomaisuutta ja soveltaa menetelmää yhdessä virallisten varhaiskasvatussuunnitelmien kanssa. Päiväkodin arvoihin kuuluu mm. arkiaskareiden tekeminen yhdessä.
– Kirjo on sama kuin kotonakin. Ja kaikki pääsevät tietenkin leipomaan. Jo 2-vuotiaat haluaisivat tulla pyyhkimään pöytää ja 3-vuotiaat siivoamaan vessoja, Hyppänen sanoo.
"Ketään ei pakoteta"
Hyppäsen mukaan kaikenikäiset lapset ovat innoissaan arjen askareissa mukana. Lapsille askareissa apulaisina toimiminen on roolileikkiä.
Kirjo on sama kuin kotonakin. Ja kaikki pääsevät tietenkin leipomaan. Jo 2-vuotiaat haluaisivat tulla pyyhkimään pöytää ja 3-vuotiaat siivoamaan vessoja.
Maria Hyppänen
Vessassa apulainen saa päiväkodin mukaan esimerkiksi avata vesihanan tai suihkuttaa sumutinpullosta vettä lavuaariin aikuisen huolehtiessa lasten wc-tilojen varsinaisesta päivittäisestä siivouksesta. Päiväkodista kerrotaan, että lapset eivät koske wc-pönttöihin.
– Leipoessa puetaan essu ja siivotessa suojahanskat. Lapselle myös opetetaan, mitä aineita pitää varoa, mitä tehdään ja miksi.
Päiväkoti ei pakota ketään kotiaskareisiin.
– Ei lapsia tarvitse edes houkutella. He haluavat oppia sitä oikeaa elämää, joka heitä ympäröi koko ajan.
Vessan pesu ei kuulu pikkulapsille
Suomen Reggio Emilia -yhdistyksen mukaan arkiaskareita voi lasten ehdoilla opetella tietyissä rajoissa. 1970-luvulla voimissaan olleesta työkasvatuksesta yhdistys sanoutuu irti.
– Työkasvatus on menetelmälle hyvin vieras. Vessojen pesu ei siihen kuulu. Italiassa päiväkodeissa on omat siivoojat, mutta ruokalistoja lapset voivat miettiä yhdessä päiväkodin kokin kanssa, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Elisse Heinimaa.
Lapset eivät kyllä siivoa vessoja. Sitä varten ovat ammattilaiset.
Anne Liimola
Lastentarhanopettajaliitto on samoilla linjoilla, vaikka ymmärtääkin ajatuksen. Työkasvatusta voi toteuttaa nykypäivänäkin, jos se tapahtuu luontevasti.
– Ajatuksena on, että lapsi oppii siivoamaan jälkensä. Pöytää voi kattaa ja pyyhkiä. Kevyt askareisiin osallistuminen on päiväkodeissa yleistä, toteaa liiton puheenjohtaja Anne Liimola.
Rajat on kuitenkin vedettävä.
– Lapset eivät kyllä siivoa vessoja. Sitä varten ovat ammattilaiset, Liimola linjaa.
12.3. klo 13.16 otsikkoa muokattu ja päiväkodin pyynnöstä tekstiä täydennetty. Lisätty tekstiin päiväkodin omia määritelmiä ja toimintaperiaatteita lasten mukanaolosta arkiaskareissa.
11.3. klo 12.13 Juttua muokattu. Yhden haastateltavan kommentit poistettu.
Klo 20.03 tekstiä korjattu ja täydennetty: lisätty, että haastateltu äiti kuuli kokemukset vessojen pesusta lapsiltaan ja hoitaja vahvisti lasten osallistuvan pesuun. Lisäksi korjattu, että haastatellun äidin lapsia ei siirretä pois päiväkodista vessojen siivoamisen vaan koulumaisemman esiopetuksen vuoksi. Lisäksi tarkennettu joitakin ilmaisuja.