Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lapset siivoavat päiväkodissa – missä menee sopivien askareiden raja?

Yksityisessä kotkalaispäiväkodissa lapset osallistuvat muun muassa vessojen siivoamiseen. Missä menee pikkulapsille sopivien askareiden raja?

Lapsi käynnistää kuivausrummun.
Kuva: Yle
Terhi Upola
Avaa Yle-sovelluksessa

Lastentarhanopettajaliiton mukaan kevyt arkiaskareiden opettelu on päiväkodeissa yleistä, mutta päiväkoti ei saa muuttua työleiriksi.

Kotkalaisessa päiväkodissa pikkulapset osallistuvat kaikenlaisiin arkiaskareisiin aikuisten mukana. Yhdessä leivotaan ja siivotaan, esimerkiksi vessoja.

Päiväkodin mukaan lapsi saa vessoja siivotessa esimerkiksi avata vesihanan tai suihkuttaa sumutinpullosta vettä lavuaariin aikuisen huolehtiessa lasten wc-tilojen varsinaisesta siivouksesta. Lapsilla on suojahanskat ja heille opetetaan, mitä aineita pitää varoa ja miksi. Päiväkodista kerrotaan, että lapset eivät koske wc-pönttöihin.

Astioiden korjaus ja muut pienet vastuut lapsille ovat Lastentarhanopettajaliiton mukaan päiväkodeissa yleisiä.

14.3. klo tekstiä muokattu: yhden haastateltavan kommentti poistettu. Päiväkodin pyynnöstä tekstiin on lisätty päiväkodin omia määritelmiä lasten osallistumisesta siivoamiseen.

Millaiset askareet sopivat mielestäsi pienille lapsille? Millaisia hyviä tai huonoja kokemuksia sinulla on päiväkotien lapsilla teettämistä askareista?

Suosittelemme