Hyppää sisältöön

Liian suuret kiinteistökulut sulkevat Lönnströmin taidemuseon nykymuodossa

Raumalla sijaitseva taidemuseokiinteistö myydään ja taidemuseon toimintaa jatketaan "toisessa muodossa". Taustalla on se, että pienen taidemuseon kustannukset omassa kiinteistössä ovat osoittautuneet liian kalliiksi.

Lönnströmin taidemuseo
Kuva: Niclas Warius
Antti Laakso,
Päivi Meritähti

Raumalla sijaitseva Lönnströmin taidemuseokiinteistö myydään ja Lönnströmin taidemuseon toiminta loppuu nykymuodossaan. Museon toimintaa pyörittävä Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö kertoo, että nykyinen näyttelytoiminta jatkuu rakennuksessa 11.1.2015 asti.

Tulevaisuudessa Lönnströmin taidemuseo toimii säätiön mukaan "uudella tavalla suomalaisen kuvataiteen edistämiseksi". Museosäätiö ei kuitenkaan kerro, mitä toiminta tarkoittaa.

– Suunnitelmaa on valmisteltu pitkään. Taidemuseo on ollut merkittävä laitos Raumalla, mutta kiinteistön kulut ovat liian suuret suhteessa tuloihin. Kassavirta on pidemmän aikaa ollut negatiivinen. Toivottavasti löydämme rakennukselle hyvät ostajat, Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä sanoo.

Lönnströmin taidemuseon tulevista suunnitelmista kerromme vuoden loppupuolella.

Lönnströmin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä

Sama ongelma monilla museoilla

Hyytiän mukaan on hyvin mahdollista, että museo ei jatka toimintaa missään yksittäisessä rakennuksessa tai kiinteistössä.

– Moni säätiö ja kuntien museo taistelee tällä hetkellä saman ongelman kanssa. Kiinteät kulut ovat nousseet valtavan suuriksi. Emme ole yksin ongelman kanssa. Tärkeintä on tuoda uusia näkökulmia kuvataiteen uudistamiseen. Säätiö ei katoa Raumalta vaan toivottavasti tuo raumalaisena toimijana jotain uutta kuvataiteen kenttään, Hyytiä pohtii.

Voidaanko tehdä johtopäätös, että uutta kiinteää tilaa museolle ei tule?

–Ehkä toimittaja on vähän sen jäljillä, että emme ainakaan samankaltaista rakennusta osta. Samaan ansaan emme lähde uudestaan, Hyytiä sanoo.

Lönnströmin taidemuseon tulevista suunnitelmista säätiö aikoo kertoa vasta tämän vuoden loppupuolella. Taidemuseon lisäksi säätiö ylläpitää Raumalla Lönnströmin kotimuseota. Lönnströmit olivat raumalaisia tehtailijoita ja taiteen ystäviä.

Suosittelemme sinulle