Hyppää sisältöön

World Wide Web 25 vuotta – tiedonhaku on yleistynyt palvelun ansiosta räjähdysmäisesti

Onko helppo tiedonsaanti parantanut päätöksentekoa vai johtanut hälyn lisääntymiseen, kysyy maailmanlaajuisen verkon perustaja.

Tim Berners Lee
Tim Berners-Lee poseeraa ensimmäisen www-palvelimen takana World Wide Webin 20-vuotispäivänä vuonna 2009. Kuva: EPA/MARTIAL TREZZINI
Jussi Hanhivaara

Maailmanlaajuisen tietoverkon World Wide Webin (WWW) syntymästä on kulunut 25 vuotta.

Brittiläinen tietokonetutkija Tim Berners-Lee esitti vuonna 1989 tiedonhallintajärjestelmää Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukselle CERN:lle, jonka palveluksessa hän tuolloin työskenteli. Esityksestä syntyi palvelu, josta tuli yksi internetin kehityksen merkittävimmistä kulmakivistä.

Berners-Lee antoi järjestelmänsä koodin käyttöön ilmaiseksi ja sen syntymäpäivänä pidetään maaliskuun 12. päivää Tarkoituksena oli tehdä teknologia mahdollisimman vapaasti hyödynnettäväksi kenen tahansa toimesta.

Internetin käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti paljolti WWW-palvelun ansiosta. Suomalaisista 15–79-vuotiaista vajaat 3,5 miljoonaa käytti viime vuonna internetiä vähintään viitenä päivänä viikossa, kertoo TNS Gallupin tutkimus.

TNS Gallupin tutkimusjohtajan Reeta Sutisen mukaan internetin käyttö on yhä lisääntymässä, koska mukana kannettavat laitteet, kuten älypuhelimet, sallivat ihmisten käyttää sitä lähes missä ja milloin vain.

Tiedonhaku ja -jakaminen yleistynyt

Verkko ja internet mielletään usein samaksi asiaksi, vaikka ne eivät sitä ole. Internet tarkoittaa sääntöjä, joiden puitteissa tietokoneverkot voivat keskustella keskenään. World Wide Web puolestaan on palvelu, joka käyttää verkostoa mahdollistaakseen tietokoneille pääsyn dokumentteihin, tiedostoihin ja sivustoihin, jotka sijaitsevat muissa tietokoneissa. Myös muut sovellukset hyödyntävät internetiä mahdollistaakseen muita palveluita, kuten muun muassa sähköposteja ja nettipuheluita.

WWW-palvelun ansiosta tiedonhaku ja -jakaminen on yleistynyt siinä määrin, että siitä on tullut monille yksi tärkeimmistä aktiviteeteistä. Verkon selailu ja tutkiminen ovat osa satojen miljoonien ihmisten arkea ympäri maailman.

Maailmanlaajuisten ratkaisujen on pohjauduttava parhaimpaan mahdolliseen tietoon.

Tim Berners-Lee

Berners-Lee on sanonut WWW-palvelun muodostuneen epätoivosta. Hänen mukaansa tilanne ilman sitä oli muodostunut vaikeaksi. Suurin osa verkossa tarvittavasta muusta teknologiasta oli jo olemassa, ja hän halusi yhdistää ne toisiinsa. Kyse oli hänen mukaansa yleistämisestä, jossa kaikki olemassa olevat tiedostojärjestelmät nähtiin osana laajempaa, kuvitteellista järjestelmää.

Sosiaalisia vaikutuksia tutkitaan

Samalla kun internetistä on tullut olennainen osa ihmisten elämää, sen yleistymisen seurauksista käydään vilkasta keskustelua eri puolilla maailmaa.

Muun muassa yhdysvaltalainen tutkimuskeskus Pew on hiljattain tutkinut, onko internet rikastuttanut ihmissuhteita ja tehnyt ihmisistä entistä sosiaalisempia vai päinvastoin. Yhdysvaltalaiset osoittautuivat tutkimuksen mukaan positiivisiksi internetin suhteen.

Noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista koki tulleensa kohdelluksi hyvin ja ystävällisesti muiden verkossa olleiden taholta. Noin neljännes vastaajista sanoi tulleensa kohdelluksi epäystävällisesti ja joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi.

Runsas puolet vastaajista sanoi jonkin verkon kautta syntyneen ryhmän auttaneen yhteisöjä ratkaisemaan ongelmia. Noin 25 prosenttia puolestaan sanoi jättäneensä verkkoyhteisön, koska siellä käyty keskustelu oli kuumennut liikaa tai jäsenet olivat muuttuneet epämiellyttäviksi toisilleen.

Maailmanlaajuisen verkon perustaja Tim Berners-Lee kaipaa lisää tietoa vaikuttimeksi keskusteluun internetin vaikutuksista.

– Verkkoyhteisö ja koko maailma painii hankalien turvallisuutta, valvontaa, yksityisyyttä, avoimia rakenteita, netin puolueettomuutta ja sisältöjen suojelua koskevien asioiden kanssa. Maailmanlaajuisten ratkaisujen on pohjauduttava parhaimpaan mahdolliseen tietoon, Berners-Lee sanoi Pew tutkimuskeskuksen sivuilla.

Berners-Lee kutsuu kaikkia nykyistä suurempiin toimiin sen eteen, että helppo tiedonsaanti johtaisi entistä parempiin ratkaisuihin.

Suosittelemme sinulle