Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Netistä tilatut lääkkeet ovat usein muuta kuin ostaja olettaa – potenssilääkkeet halutuimpia

Yhä useampi on valmis ottamaan riskin ja tilaamaan lääkkeensä ulkomailta, vaikka se on laitonta. Rangaistukseksi voi saada jopa vankeutta.

Tullin takavarikoimia väärennettyjä lääkkeitä.
Kuva: YLE
Petra Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Lääkerikosten määrä on noussut viime vuosina tasaisesti, kertoo Tulli. Viime vuonna Tullin tietoon tuli yhteensä 1524 lääkerikosta ja erilaisia lääketabletteja ja -ampulleja takavarikoitiin yhteensä yli 220 000 kappaletta.

Tullin rikostorjuntajohtajan Esko Hirvosen mukaan yhä useampi suomalainen tilaa lääkkeensä ulkomaisesta nettikaupasta, vaikka se on laitonta. Syitä internetkaupan kasvuun on muun muassa lääkkeiden halpa hinta.

Ylivoimaisesti eniten netistä tilataan Hirvosen mukaan potenssilääkkeitä, joita ei välttämättä kehdata pyytää suoraan lääkäriltä. Viime vuosina Tullin haaviin on jäänyt myös muun muassa malarialääkkeitä sekä sydän- ja syöpälääkkeitä.

Vaikka lääkkeet vaikuttaisivatkin halvoilta, voi sisältö olla silkkaa sekundaa.

– Markkinoilla on liikkeellä hirvittävän paljon tuoteväärennöksiä. Jotkut lääkkeistä voivat olla täysin vaarattomiakin, mutta niillä ei ole myöskään mitään tehoa, Hirvonen varoittaa.

Valmistettu useimmiten Aasiassa

Tullin mukaan Suomeen tilataan lääkkeitä ensisijaisesti Aasiasta. Itse lääkkeet valmistetaan monesti Intiassa tai Kiinassa.

Myös lääkkeitä myyvät nettisivustot toimivat usein Aasiassa, vaikka sivusto voi ulkonäkönsä perusteella vaikuttaa eurooppalaiselta.

Jos lääkkeiden tilaamisesta ulkomailta jää kiinni, voi seurauksena olla pahimmillaan ehdotonta vankeutta. Suomen lain mukaan lääkerikokseen syyllistynyt tulee tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Mikäli tilattu aine on luokiteltu Suomessa huumausaineeksi, ovat rangaistukset selvästi ankarampia. Esimerkiksi törkeästä huumausainerikoksesta seuraa lain mukaan vähintään yksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Vaikutukset ennalta-arvaamattomia

Vaikka tilauksestaan ei koskaan jäisi kiinni, ottaa ulkomailta tilatun lääkkeen käyttäjä aina ison riskin. Lääketurva ja -informaatioyksikön päällikkö Leo Niskanen Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo, että usein lääkkeiden vaikutukset ovat täysin ennalta-arvaamattomia.

– Lääke voi sisältää pelkkää niin sanottua mössöä, jolloin lääke ei vaikuta, kuten kuuluisi. Toisaalta lääke voi sisältää myös vaarallisia aineita, jolloin riski on vielä suurempi, Niskanen toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomessa apteekista haettavat lääkkeet ovat äärimmäisen tiukan kontrollin alaisia, jolloin myös turvallisuuskysymykset on otettu huomioon. Sen sijaan ulkomaisessa nettikaupassa lääkkeillä ei ole ketään myyntiluvan haltijaa eli vastuutahoa, joka takaisi tuotteen laadun.

Käytännössä "lääke" voikin sisältää aivan mitä tahansa.

– Nykyisin esimerkiksi potenssilääkkeiden hinnat ovat laskeneet sen verran, että taloudellisilla syillä lääkkeiden tilaamista netistä on huono perustella. Kannattaa muistaa, että usein on olemassa myös turvalliset ja lailliset reitit saada itselleen oikeaa lääkettä, Niskanen toteaa.

Suosittelemme sinulle