Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Arhinmäki muutti ministeriön rahapäätöksiä – näin ministeri perustelee

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki leikkasi rahaa Golfliitolta ja Valo ry:ltä, mutta antoi sitä lisää Pallo-, Salibandy- ja Uimaliitolle.

Kolikoita Suomen Rahapajan liukuhihnalla.
Kuva: Yle
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on kävellyt osittain opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesesityksen yli liikuntajärjestöjen tämän vuoden valtionavustuspäätöksissä. Ministeri leikkasi rahaa Golfliitolta ja Valo ry:ltä, mutta antoi sitä lisää Pallo-, Salibandy- ja Uimaliitolle.

Arhinmäki vähensi Suomen Golfliiton sekä Valo ry:n valtionavustuksia siitä, mitä ministeriö hänelle esitti.

- Esittelijänä minulla oli eri näkemys kuin mikä oli ministerin päätös. Esityksessä, minkä valtion liikuntaneuvostokin hyväksyi, lähtökohtana oli se, että Golfliitto olisi saanut hieman enemmän avustusta. Esitykseni oli 550 000 euroa eli 40 000 euroa enemmän, mitä Golfliitto sai viime vuonna, opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen kertoo Yle Urheilulle.

Arhinmäen päätöksellä Golfliitto sai nyt vain 470 000 euroa avustusta.

Miksi ministeri vähensi Golfliiton avustusmäärää esityksestänne?

- Yksi keskeinen perustelu oli mielikuva siitä, että hallintokustannukset Golfliitolla ovat kohtuullisen korkeat suhteessa muihin lajiliittoihin. Golf ei myöskään välttämättä näyttäydy kaikille sillä tavoin avoimena lajina kuin moni muu laji, Tolonen vastaa.

- Lisäksi haluttiin tukea niitä liittoja, joissa lasten ja nuorten harrastajien määrät ovat suuria, hän jatkaa.

Arhinmäki kertoo Yle Urheilulle sähköpostivastauksessaan, että avustuskriteerit ovat kokonaisuus, eikä yhdenkään järjestön avustusta voi perustella vain jollain yksittäisellä kriteerillä.

- Nyt lähdettiin viemään avustuksia ajan tasalle, ja se merkitsi sitä, että jollain nousi ja toisilla laski. Golf erottui muun muassa raskailla hallintokuluilla. Heillä on poikkeuksellisen suuria palkkoja, jotka uusittujen kriteerien mukaan pitää rahoittaa muulla kuin veikkausvoittorahoista jaettavalla tuella, Arhinmäki huomauttaa.

Hän leikkasi myös Tolosen toista esitystä. Tolonen esitti Valo ry:lle 3 485 000 euroa, mutta ministeri vähensi tätä summaa peräti 125 000 eurolla. Valo ry sai siis 3 360 000 euroa.

- Valon kohdalla vaikutti erityisesti meneillään oleva rakenneuudistus, jossa määrärahoja siirretään hallintobyrokratiasta etenkin lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen, Arhinmäki kertoo.

Ministeriö puolustelee omaa päätöstään

Tolonen olisi antanut Golfliitolle enemmän rahaa kuin ministeri päätti, koska Golfliitto on jäsenmäärältään suurin lajiliitto.

- Golf myös nimenomaan tavoittaa esimerkiksi keski-ikäiset miehet. Lisäksi elämänkaaren osalta terveysliikunnan elementit ovat golfissa hyvin keskeisiä siinä mielessä, että harvoinpa kyetään miehiä saamaan muuten liikkumaan jopa useita kertoja viikossa neljä tuntia luonnossa, Tolonen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa ministerin tahtotilaa, jonka mukaan jatkossa rahaa halutaan kohdentaa ennemmin kenttätoimintaan kuin järjestöjen koviin palkkoihin. Valtionavustuspäätöksiin vaikuttikin tänä vuonna ensimmäistä kertaa niin sanottu palkkakatto. Sen mukaan valtionavustukseen eivät enää oikeuta palkat, jotka ovat noin 4 500 euroa kuussa. Sen yli menevän rahan järjestöjen pitää kattaa omalla varainhankinnallaan.

- Golfliiton palkkakustannukset ovat korkeita, ja palkkakaton yli meneviä on suhteessa enemmän kuin muissa liitoissa. Muissakin lajeissa on palkkakaton ylityksiä, ja niitä on pyritty ottamaan huomioon. Jääkiekko on kohtuullisen maltillinen. Lisäksi on Urheiluliitto ja Hiihtoliittokin jossain määrin, Tolonen kertoo.

Ministeri antoi lisää rahaa Pallo-, Salibandy- ja Uimaliitolle

Avustuspäätöksessään ministeri Arhinmäki antoi huomattavasti enemmän rahaa Pallo-, Salibandy- ja Uimaliitolle, mitä Tolonen itse esitti.

- Esitin näille suurin piirtein samoja summia, mitä ne saivat viime vuonna. Tähän nähden Palloliitto sai 100 000 euroa, Salibandyliitto 70 000 euroa ja Uimaliitto 15 000 euroa enemmän. Perusteena oli avustuksen määrä suhteessa lisenssiharrastajien määrään, Tolonen kertoo.

Arhinmäki kertoo Yle Urheilulle, että Salibandy-, Uima- ja Palloliittoa on aiemmin tuettu muita vähemmän suhteessa liiton järjestämän toiminnan harrastajamääriin.

- Jälkeenjääneisyyttä ei voida korjata kerralla, mutta jatkossakin tukea suunnataan kaikille niille järjestöille, jotka saavat toimintaansa mukaan paljon lapsia ja nuoria, Arhinmäki perustelee.

Tolosen mukaansa Arhinmäki ei ole muina vuosina muuttanut hänen esityksiään.

- Aiemmin esitykseni ovat menneet sellaisinaan Arhinmäen kohdalla. Jokaisella ministerillä on kuitenkin jossain vaiheessa ollut jotain muutoksia, kuten Wallinilla ja Karpelalla.

Mitä mieltä olette siitä, kun ministeri Arhinmäki käveli esitystenne yli?

- Olemme päällikkövirasto, ja ministerillä on viime kädessä poliittinen harkinta siitä, millä tavoin painotetaan hänen näkemyksensä mukaan kriteereitä, mitkä meillä tällä hetkellä ovat voimassa. Nämä ovat normaaleja toimenpiteitä ja ihan ymmärrettävää, että on erilaisia näkemyksiä. Joskus käy näinkin, Tolonen vastaa.

Suosittelemme