Hyppää sisältöön

Eduskunta ihmetteli EU:n taistelujoukkojen seisottamista tyhjän panttina

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvosteli kärkevästi EU:ta taistelujoukkojen pitämisestä toimettomina. "Ei tällä lailla voida mitään nopeaa, tehokasta, menestyksekästä kriisinhallintaa hoitaa."

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (SDP) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 11. maaliskuuta 2014. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Hannele Muilu

Kansanedustajat arvostelivat kilvan EU:n toimettomuutta taistelujoukkojen käytössä, kun eduskunta keskusteli Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatiosta. Suomi lähettää Keski-Afrikkaan 24 sotilasta puoleksi vuodeksi. Yhteensä EU haalii kokoon tuhat sotilasta. Monien mielestä kyseessä on sellainen EU-operaatio, jota varten taistelujoukot on perustettu.

Arvosteluun yhtyi myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Palokuntaa ei tarvita, jos tulipaloja ei ole, mutta kun meillä on näitä pensaspaloja jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

ulkoministeri Erkki Tuomioja

- On jotain perusteellisesti vialla EU:n kyvyissä, jos jäsenmaat kukin vuorollaan pitävät varautuneina 1 500 sotilasta  erilaisiin kriisinhallintaoperaatioihin ja sitten heitä ei kuitenkaan saada mihinkään käyttöön, vaikka kaikki ovat yksimielisiä, että tilanne sitä vaatisi, Tuomioja sanoi.

Hänen mukaansa EU joutuu nyt kerjäämällä kerjäämään sotilaita mukaan.

- Ei tällä lailla voida mitään nopeaa, tehokasta, menestyksekästä kriisinhallintaa hoitaa. Tässä on EU:lla erittäin paljon opittavaa.

Tuomiojan pitää tilannetta surkeana EU:n uskottavuudelle. Syy on jäsenmaiden.

- En minäkään pahoittele sitä, että palokuntaa ei tarvita, jos tulipaloja ei ole mutta kun meillä on näitä pensaspaloja jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

"Politikointia ja EU-lipun näyttämistä"

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén valitti rahanmenoa, kun puolustusvoimat on muutenkin tiukilla. Hänen mukaansa Keski-Afrikan operaatio ei tarjoa Suomelle sotilaallisia tai koulutuksellisia hyötyjä.

- Kyse on politikoinnista ja EU-lipun näyttämisestä eikä todellisesta kriisinhallinnasta.

Jussi Niinistö (ps.) säesti:

- Voiko sanoa, että ministeri Tuomioja halusi halata maailmaa hiukan enemmän kuin ministeri Haglund ja ehdotti peräti sadan sotilaan lähettämistä. Tolkku kuitenkin voitti ja todellinen tarve todettiin.

Kaikki eduskuntaryhmät kuitenkin hyväksyvät joukkojen lähettämisen Keski-Afrikan operaatioon.

Risto Kalliorinne (vas.) huomautti, että salissa istuvilla maahanmuuttokriitikoilla on näytön paikka.

- Olkaapa sananne mittaisia ja antakaa tukenne tälle operaatiolle, jossa pakolaisuutta padotaan auttamalla ihmisiä heidän kotimaassaan.

Ilkka Kanerva (kok.) varoitti, että operaatio venyy paljon kuutta kuukautta pitemmäksi.

Timo Heinonen (kok.) totesi, että tehtävät ovat koko ajan vaativampia, joten loukkaantumiset ja suru-uutiset ovat mahdollisia. Hän peräänkuulutti kriisinhallintaveteraanien ohjelmaa.

Tehtävänä Keski-Afrikassa on siviilien suojelu ja maan tilanteen vakauttaminen. Kymmenen miljoonan euron kustannukset Suomi ottaa kriisinhallinnan määrärahoista. EU:n operaatio Keski-Afrikassa kestäisi kuusi kuukautta, sen jälkeen vastuu siirtyisi YK:lle ja Afrikan Unionille.

Suosittelemme sinulle