Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Tiesuolaa käytetään 118 000 tonnia vuodessa

Suomessa käytetään teiden liukkaudentorjuntaan noin 83 000 tonnia suolaa vuodessa. Lisäksi suolaa käytetään kesällä pölynsidontaan noin 35 000 tonnia.

Tiesuolaa asfaltilla
Kuva: YLE / Antti Eintola
Risto Koskinen

Tiesuolan epäillään rikkoneen satoja autoja ennenaikaisesti Kemin ja Oulun alueella. Liukkaudentorjuntaan käytetään Suomessa noin 83 000 tonnia suolaa.

Liikenneviraston kunnossapidon asiantuntija Heikki Lappalainen kertoo, että normaalissa liukkaudentorjunnassa käytettävä suola on natriumkloridi. Lappalaisen mukaan natriumkloridin käyttömäärä koko maassa on noin 80 000 tonnia normaalina talvikautena. Tielle laitetaan myös toisenlaista suolaa.

– Toinen aine on kalsiumkloridia jota käytetään huomattavasti vähemmän talven aikana. Esimerkiksi koko maassa sitä on käytetty tänä vuonna noin 3000 tonnia liuoksena, Lappalainen sanoo.

– Teoriassa kalsiumkloridi pystyy sulattamaan kylmemmissä olosuhteissa, mutta käytännössä meidän ohjeistus lähtee siitä, että näitä suoloja käytetään samoissa olosuhteissa eli noin 6-7 miinusasteeseen asti. Kylmemmissä olosuhteissa suola ei juuri enää tehoa, Lappalainen toteaa.

Suolaa käytetään kesälläkin

Kalsiumkloridia käytetään myös kesällä sorateillä pölynsidontaan. Kesällä suolaa käytetään noin 35 000 tonnia ja se pitää tienpinnan pidempään kosteana.

Lapin ammattikorkeakoulussa Kemissä tutkitaan nyt, johtuuko autojen rikkoontuminen juuri tiesuolan käytöstä. Myös Lappalainen odottaa lopputuloksia mielenkiinnolla.

– Toki asiat on syytä selvittää. Kloridiaineilla on taipumusta aiheuttaa korroosiota ja auton suojaaminen on tärkeää. Keväällä auto kannattaa pestä alustoja myöten.

Lappalaisen mukaan suolaa käytetään etelässä enemmän kuin pohjoisempana.

Suosittelemme sinulle