Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Valtionapupäätöksistä moitittu ministeriö ryhtyy toimiin – palaveri tutkijoiden kanssa ylihuomenna

Urheilujärjestöjen ja -seurojen toimijoista ja toiminnasta laaditaan yhteneväinen tietopohja. Sen myötä raha-avustuksista päättävän ministeriön on nykyistä helpompi päätellä ja määritellä, ketkä ovat viemässä työtään eteenpäin.

Euro-kolikoita.
Kuva: Oliver Berg / EPA
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriön tämän vuoden valtionavustuspäätökset ovat hämmästyttäneet lajiliittoja.

Osa niistä ihmetteli tiistaina Yle Urheilun haastattelussa, onko ministeriö oikeasti tietoinen niiden toiminnasta rahoituspäätöksiä tehdessään.

Asiaan on nyt tulossa selvä parannus.

Ministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen kertoo Yle Urheilulle, että ministeriö on luomassa indikaattoreita tiedon keruun vahvistamiseksi seuratoimijoista valtakunnan tasolle asti.

Ministeriö tekee tässä yhteistyötä valtion liikuntaneuvoston kanssa. Ne koordinoivat hanketta Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämissäätiön, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön ja eräiden liikuntajärjestöjen kanssa. Hankkeessa on mukana myös Suomen vammaisurheilu ja liikunta ry.

Asiasta on ensimmäinen palaveri tutkijoiden kanssa jo perjantaina.

- Luomme sellaiset indikaattorit, että valtakunnallisten liikuntajärjestöjen tietopohjaa omista jäsenseuroista ja jäsenseuroissa toimivista ja liikkuvista jäsenistä pystytään tehostamaan. Indikaattoreita kerätään kaikilta järjestöiltä kevään aikana, minkä myötä luodaan tietopohja siihen, että meillä on yhteneväinen arviointimateriaali käytössä, Tolonen kertoo Yle Urheilulle.

Ministeriö aikoo järjestää toukokuun lopulla Valo ry:n kanssa järjestöpäivät, jossa asiaa informoidaan järjestöille.

Tasapuolinen tietopohja seuroista ja järjestöistä sekä niissä toimivista on tärkeä. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäkihän sanoi Yle Urheilulle, että kaikilla lajeilla on mahdollisuus saada lisää tukea, mikäli toiminnan määrä lisääntyy, erityisesti lasten ja nuorten parissa.

”Japissonin ehdotus on hyvä ja kannatettava”

Valo ry:n pääsihteeri Teemu Japisson vaati aiemmin keskiviikkona Yle Urheilun haastattelussa, että suomalaisen urheiluliikkeen pitää päästä ministeriön päättäjien kanssa saman pöydän ääreen päättämään valtionavustusten kriteereistä.

- Ehdotus on hyvä ja kannatettava. Tämä työ siis konkreettisesti käynnistyy tällä viikolla, Tolonen sanoo.

Hänen mukaansa ministeriö aikoo täsmentää, mitkä ovat eri järjestöryhmille asetettavia kriteereitä.

- On selvää, että lajiliitoilla ovat erilaiset toiminnalliset arviointikriteerit kuin monilla muilla järjestöillä, jotka liikuntakulttuurissa toimivat. Yhteneväisyyttä on kaikille järjestöille melko hankala rakentaa, koska toiminta on niin erilaista.

Tolonen kuitenkin uskoo, että seurojen ja järjestöjen yhteneväinen tietopohja tuo tilanteeseen helpotusta. Sen myötä ministeriön on nykyistä helpompi päätellä ja määritellä, ketkä ovat viemässä työtään eteenpäin.

- Tällä hetkellä meillä on ongelmana muun muassa se, että toisissa lajeissa jäseninä ovat yhteisöt eli seurat ja toisissa henkilöt. Lisenssimäärät taas perustuvat pitkälti kilpaurheilussa mukana oleviin, ja seurojen jäsenet ovat aina seurailmoituksen varassa. Sitäkin on nähtävissä, että osa seuroista ilmoittaa jäsenet todenmukaisesti ja osa seuroista vähemmän, koska maksu liitolle on pienempi.

Suosittelemme