Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Poliisikoiraryhmän johtaja: Vihaisen koiran hyökkäykseltä saa ja pitää puolustautua

Poliisin koiraryhmän johtajan mukaan rauhallinen käytös on tärkeää aggressiivisen koiran uhatessa. Väkivaltaan tulisi turvautua vasta sitten, jos uhkaava tilanne kärjistyy hyökkäykseksi.

Rottweiler peuhaa lumessa
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marianne Mattila,
Anu Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viimeaikaiset tapahtumat ovat nostaneet esille koirien laittoman irti pitämisen taajamissa. Viime viikolla kaksi irti ollutta koiraa hyökkäsi koiraansa taluttaneen naisen päälle Helsingissä. Koirat raapivat ja purivat koiransa syliin nostaneen naisen sairaalakuntoon.

Järjestyslaki määrää, että koirat on pidettävä kytkettyinä taajama-alueella. Pohjois-Savon poliisikoiraryhmän johtajan, ylikonstaapeli Jari Kaukosen mukaan oikeudettomalta hyökkäykseltä saa ja pitää puolustautua.

- Keinovalikoima on laaja, mutta puolustus tulisi tehdä mahdollisimman vähillä vahingoilla.

Oma kiihtynyt käytös kiihdyttää myös vastassa olevaa koiraa.

Jari Kaukonen

Kaukonen ohjeistaa koiraansa taluttavia pysymään irtokoiran kohdatessa mahdollisimman rauhallisena.

- Oma kiihtynyt käytös kiihdyttää myös vastassa olevaa koiraa. Vastaväkivalta voi tulla kyseeseen silloin, jos vieras koira on päätynyt puremaan ihmistä tai toista koiraa. Muissa tapauksissa huitominen ja potkiminen pahentavat tilannetta entisestään.

Jos tuntematon vapaana oleva koira hyökkää kimppuun omalla kotipihalla, asiassa tulisi Kaukosen mukaan kääntyä poliisin puoleen. Äärimmäisiin keinoihin, kuten koiran ampumiseen, voi turvautua ainoastaan sellaisissa tapauksissa, joissa koira puree eikä päästä irti.

- Aina tulisi lähteä liikkeelle pehmeämmillä keinoilla.

Vastaantulija voi pelätä kilttiäkin koiraa

Pohjois-Savon kennelpiirin tiedottaja Sari Holopaisen mukaan koira saa olla irti kotipihalla, koirapuistoissa, kilpailuissa ja erilaisissa kokeissa.

- Kaduilla ja kadunvarsilla koiran on oltava kiinni, vaikka kyseessä olisi kuinka tottelevainen yksilö tahansa.

Holopainen painottaa, että toisen koiran vastaan tullessa talutusremmiä on pidettävä lyhyellä.

- Vaikka koira olisi kuinka kiltti ja sydämellinen karvapallo, vastaantulija voi pelätä sitä. Koiraa ei saa päästä ryntäilemään toisten ihmisten luokse.

Poliisikoiraryhmän johtaja Jari Kaukonen muistuttaa, että irtokoiran hyökkäys kohdistuu useimmiten koiraan eikä ulkoiluttajaan.

- Tietenkin täytyy suojata myös itsensä. En pitäisi koiran syliin nostamista yleisesti ottaen tilanteen pahentamisena. Itselläni on viiden kuukauden ikäinen pentu, ja aivan varmasti suojaan pennun, jos joku sen päälle hyökkää. Todennäköisesti nostaisin pennun syliin tai blokkaisin hyökkäyksen omalla vartalolla.

Suurin osa hyökkääjistä on vapaana olevia koiria

Lain laiminlyönnistä voi seurata rike- tai päiväsakko.

- Jos puhutaan vain järjestyslain rikkomisesta, tilanteesta annetaan päivä- tai rikesakkoja.  Jos koira raatelee toista koiraa tai ulkoiluttajaa, kyseeseen voi tulla myös vammantuottamus. Jos hyökkäykset toistuvat, sakkoa voidaan korottaa, Kaukonen sanoo.

Vaikka koiran ulkoiluttaminen ilman talutushihnaa on lain vastaista, poliisi ei juurikaan puutu siihen, jos koira ei käyttäydy häiritsevästi.

- Periaatteessa siitä voisi sakottaa, mutta käytännössä sitä ei tehdä. Tällaiset tilanteet ratkaistaan usein neuvonnalla ja opastamisella sekä suullisilla huomautuksilla.

Kaukosen mukaan hyökkäävät koirat ovat suurimmaksi osaksi vapaana olevia.

- Tietysti myös taluttimissa toisiaan tervehtivät koirat saattavat aiheuttaa pieniä konflikteja, mutta niissä harvemmin syntyy mitään vammoja.

Kaukosen mukaan hyökkäävä koira saa harvemmin itse vammoja hyökkäystilanteissa.

- Jos koira vammautuu jotenkin esimerkiksi puolustuksessa, siitä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen, ja sieltä kautta asia etenee poliisille. Yleensä toisen koiran kimppuun hyökkäävä koira selviää itse vähillä vaurioilla.

Suosittelemme sinulle