Suurta ennakkokohua herättänyt Presidentintekijät-elokuva antaa tutkija Ville Pitkäsen mielestä harvinaista tietoa vaalien taustalla työskentelevän kampanjaryhmän työstä. Yle Turku kutsui Pitkäsen arvioimaan elokuvaa ja keskustelemaan siitä ohjaaja Tuukka Temosen kanssa.
Pitkänen olisi toivonut enemmän tietoa presidenttiehdokkaan ja imagoa rakentavan kampanjaryhmän keskinäisestä kommunikoinnista.
- Kyllä elokuva oli mielenkiintoinen. Siinä pääsi katsomaan, miltä se kampanjatyö ihan käytännössä näyttää. Jos peilataan elokuvaa sen saamaan kohuun, ehkä siellä ei aivan sellaisia yllätyksiä ollut, mitä kohu olisi antanut odottaa, kertoo Pitkänen.
Pitkäsen mielestä elokuva ei toimi suoraan tutkimusmateriaalina, mutta se tarjoaa uuden mahdollisuuden nähdä politiikan arki ja todellisuus.
- Tavallisesti meille välittyy se puolueiden ja kampanjaorganisaatioiden tavoittelema kiiltokuvamainen kuva ehdokkaista. Tässä nyt nähdään, miten sitä kuvaa pyritään rakentamaan ja millä tavalla pyritään mielikuviin vaikuttamaan, kertoo Pitkänen.
Tutkijat tietävät jo, miten laskelmoitua imagon kiillotus on
Valtiotieteiden tohtori Ville Pitkänen työskentelee Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksessa. Elokuva kertoo suurelle yleisölle sen, mitä tutkijat ovat jo tienneet.
- Olemme tutkimuksen kautta jo tienneet, että poliittinen kampanjointi on hyvin laskelmoitua. Siellä pohditaan mielikuvia ja ennen kaikkea, miltä asiat näyttävät ulos ja millä tavoin tiedotusvälineet niitä käsittelevät. Se tuli hyvin tämän elokuvan kautta ilmi.
Elokuvassa pääosissa on kampanjaryhmä, joka pohtii asioita neuvottelupöydän ääressä. Presidenttiehdokas Sauli Niinistö ei kokouksiin osallistu. Hän vilahtelee elokuvassa lähinnä kuvituskuvana ja tauottamassa kokonaisuutta.
Elokuvan loppupuolella jännitettä syntyy erityisesti ehdokas Pekka Haaviston herättäneen vahvan vastuksen vuoksi. Tutkija Pitkäsen mielestä jännitettä on elokuvassa alusta asti. Jännite ei kuitenkaan synny Niinistön kampanjatiimin ja kilpailevien ehdokkaiden välille, vaan pikemminkin kampanjatiiminja oman ehdokkaan välille.
Ehkä tämän elokuvan ansio onkin juuri siinä, että se raottaa esirippua tänne kulissien taakse.
Ville Pitkänen
- Yleisön näkökulmasta tämä puoli on kiintoisampi. Julkinen Sauli, joka myös näissä kampanjatilaisuuksissa esiintyy, ei ehkä olisi tarjonnut niin paljon uutta eikä tuonut niin mielenkiintoista näkökulmaa tähän aiheeseen. Ehkä tämän elokuvan ansio onkin juuri siinä, että se raottaa esirippua kulissien taakse, miettii Pitkänen.
Pitkänen muistuttaa, että vastaavanlaisia kampanjoiden kulisseihin kurkistavia elokuvia on tehty aiemminkin esimerkiksi Yhdysvalloissa. 1990-luvulla tehtiin elokuva Bill Clintonin kampanjasta. Tämän vuoden tammikuussa julkaistiin elokuva presidenttiehdokas Mitt Romneyn kampanjasta.
Tutkija kyseli ohjaajalta, missä on leikkauspöydälle jäänyt aineisto?
Ohjaaja Tuukka Temonen kertoo olevansa tyytyväinen, että elokuva esitetään. Se on hänelle tärkeä voitto. Sopimusristiriidoista ei ole uutta kerrottavaa.
Tutkija Ville Pitkänen oli kiinnostunut leikkauspöydälle jääneistä pätkistä. Niitä Temonen ei lupaa edes tutkimustarkoituksiin. Leikkauspöydälle jäi muun muassa maakuntien miesten ja naisten pyyteetön talkootyö ehdokas Niinistön eteen. Myös vaalitentit jäivät kokonaan pois.
- Siellä on paljon mielenkiintoista materiaalia. Ne jäävät sinne arkistooni eivätkä valitettavasti ole käytettävissä. Ne eivät ole kassakaapissa, mutta ne on ehkä syytä sinne laittaa, naurahtaa Temonen.
Temonen lisää, että elokuvaan on valittu vain ne kohdat, jotka kestävät päivänvalon.
- Elokuvan tarkoitus on palvella yleisöä, enkä halua, että ihmiset joutuisivat kiusalliseen tilanteeseen elokuvan jälkeen, kertoo Temonen.