Hyppää sisältöön

PAM: Nollatuntisopimuksista yritetään eroon, mutta työnantajat ja virkamiehet haraavat vastaan

Työnantajat pyrkivät siirtämään riskit työntekijöiden harteille. Näin sanoo Rovaniemellä jäsenistöä tapaamaan tullut Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin. Palvelualan suurimmissa sopimuksissa on määräys, että vähimmäistunnit pitää työsopimuksissa aina olla, mutta ongelmia on siitä huolimatta yhä.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin. Kuva: Raimo Torikka/Yle

Nollatuntisopimusten kieltämiseksi tehdään koko ajan työtä, mutta Pamin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan yhteisen tavoitteen saaminen tökkii.

- Meillä on esimerkiksi työryhmä ministeriössä ja tähän yritetään löytää ratkaisuja, mutta tuntuu vaan olevan niin, että niin virkamiehet kuin työnantajatkin tuntuvat olevan aika nihkeitä tämän asian edistämiseen.

Selinin mukaan nollatuntisopimuksilla haetaan tietenkin kovasti joustoa.

- Sillä siirretään ikään kuin riskiä työnantajalta työntekijöiden kannettavaksi. Halutaan tavallaan siirtää kiinteitä kustannuksia tavallaan muuttuviksi ja työvoiman pitäisi olla saatavilla vain niinä hetkinä kun sitä varsinaisesti tarvitaan.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin otti Rovaniemellä kantaa myös työnantajien pyrkimyksiin siirtää työntekijät toisen työsopimuksen piiriin. Selinin mukaan usein työnantajat harrastavat tällä niin sanottua "sopimusshoppailua" eli haluavat työntekijät halvemman työehtosopimuksen piiriin säästöjen tai kilpailuedun toivossa.

Selinin mukaan sopimuksen vaihtaminen on hyväksyttyä vain jos vaihdolle löytyy liiketaloudelliset perusteet ja työntekijöiden oikeudet pystytään turvaamaan.

Suosittelemme sinulle