Uhkapeliriippuvaisuus voi johtaa vakaviin ongelmiin. Sosiaalipedagogiikan säätiön hankesuunnittelija Jouni Saarelainen vertaa peliriippuvuutta sairauteen.
- Kun puhutaan pakonomaisesta pelaamisesta, niin kyllä se on sellaista riippuvuussairautta. Siihen kuluu aikaa ja rahaa. Moni kokee syyllisyyden tunteita ja haluaa valehdella ja peitellä sitä pelaamistaan.
- Monesti se aiheuttaa myös lähipiirissä sekä huolta että riitaa, jos rahat menevät pelaamiseen ja ongelmainen valehtelee pelaamisestaan, Saarelainen sanoo.
Saarelaisen mukaan pahimmillaan ongelmat voivat johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin.
Omaisten asemaan kiinnitettävä huomiota
Suomessa on yli 100 000 ongelmapelaajaa. Turussa A-klinikalla käy peliongelmista kärsiviä asiakkaita vuosittain yli sata.
Viime vuosina ongelmapelaajiin on kiinnitetty huomiota, mutta myös läheisille pitäisi pystyä tarjoamaan tietoa ja tukea.
Jouni Saarelainen
Jouni Saarelaisen mukaan peliriippuvuudesta ei ole puhuttu Suomessa riittävästi. Hän sanoo, että varsinkin peliongelmaisten läheisten asemaan on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.
- Viime vuosina itse ongelmapelaajiin on kiinnitetty huomiota, mutta myös läheisille pitäisi pystyä tarjoamaan tietoa ja tukea.
Saarelainen toteaa, että esimerkiksi A-klinikan työntekijät ovat saaneet riittävää koulutusta peliongelmaisten kohtaamiseen. Ongelmana on se, että usein tilannetta häpeillään ja halutaan peitellä.
- Kynnys hakea apua on korkea. Näin ongelmaiset ja heidän läheisensä jäävät helposti väliinputoajan asemaan.
Vertaisryhmät pyörähtävät käyntiin Turussa
Turussa toimintansa aloittavat ongelmapelaajille ja heidän läheisilleen tarkoitetut tukiryhmät pyrkivät helpottamaan peliriippuvuuden aiheuttamia ongelmia.
Moni kokee syyllisyyden tunteita ja haluaa valehdella ja peitellä sitä pelaamistaan.
Jouni Saarelainen
Sosiaalipedagogiikan säätiön vetämät maksuttomat Pelirajaton-vertaisryhmät pyörähtävät käyntiin 17.3. Turun A-killan Jokituvalla.
Vertaisryhmät jaetaan kahteen osaan. Ensimmäinen ryhmä on tarkoitettu itse ongelmapelaajille, kun taas toinen ryhmä on suunnattu peliriippuvaisten omaisille. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä Turun A-kiltaan.
Hankesuunnittelija Jouni Saarelainen sanoo, että vertaisryhmissä käy pääosin rahapelaajia, mutta joukossa on ollut myös joitakin nettipeliriippuvaisia.