Hyppää sisältöön

Moskovassa mielenosoittajat vastustivat Venäjän toimia Ukrainassa

Yle Uutisten Moskovassa olevan toimittajan mukaan mielenosoittajilla oli rinnuksissaan rauhanmerkkejä. He kantoivat käsissään sinisiä ja keltaisia ilmapalloja sekä Ukrainan ja Venäjän lippuja. Mielenosoituksen järjestäjät vastustavat Venäjän Krimin-politiikkaa ja sananvapauden rajoittamista.

Jopa 50 000 ihmistä osoittamassa mieltään Venäjän Krimin-toimia vastaan Moskovassa.
Jopa 50 000 ihmistä osoitti mieltään Venäjän Krimin-toimia vastaan Moskovassa 15. maaliskuuta. Kuva: Dmitri Serebrjakov / AFP / Lehtikuva
Annette Blencowe

Moskovassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään vastustaakseen Venäjän toimia Ukrainassa. Uutistoimisto AFP:n arvion mukaan mielenosoituksessa oli mukana jopa 50 000 ihmistä.

Poliisin arvion mukaan puoli neljän aikaan iltapäivällä päättyneeseen mielenosoitukseen olisi osallistunut vain noin 3 000 ihmistä.

Mielenosoituksen järjestäjät vastustavat Venäjän Krimin-politiikkaa ja sananvapauden rajoittamista. Rauhanmarssille osallistunut Razalija Vasiljevna pitää presidentti Vladimir Putinin ja Ukrainan toimien laajaa kannatusta valtamedian propagandan tuloksena.

– Jos katsotte vain sitä televisiota, jota meille näytetään valtion kanavilta, niin ei ole ihme, että ihmiset ovat sitä mieltä, hän sanoo.

Yle Uutisten Moskovassa olevan toimittajan Erkka Mikkosen mukaan rauhan puolesta järjestettyyn mielenosoitusmarssiin oli saatu lupa.

Mikkosen mukaan paikalla oli kaiken ikäisiä ihmisiä. He kantoivat rinnuksissaan rauhanmerkkejä ja käsissään sinisiä ja keltaisia ilmapalloja sekä Ukrainan ja Venäjän lippuja.

– Krimin tilanteesta on tullut se ärsyke, joka on saanut taas opposition heräämään. Euroopan pitää tietää, ettei koko Venäjä tue aggressiota Ukrainaa kohtaan, sanoo paikalla ollut Aleksei Gorbatsov.

Samaan aikaan Moskovassa pidettiin myös hyvin organisoitu tukimielenosoitus presidentti Vladimir Putinin toimille Ukrainassa. Tuoreimpien mielipidekyselyjen mukaan presidentti Putinin kannatus on nyt korkeimmillaan kolmeen vuoteen.

Huomenna sunnuntaina Ukrainaan kuuluvalla Krimin niemimaalla järjestetään kansanäänestys Venäjään liittymisestä.

Suosittelemme sinulle