Hyppää sisältöön

STT häirinnästä Krimillä: Ei suoraa väkivallan uhkaa, mutta varuillaan oltava

STT:n toimittajan ja kuvaajan työtä häirittiin maanantaina Krimin Simferopolissa. STT:n uutispäätoimittajan Minna Holopaisen mukaan se rikkoo kaikkia mahdollisia pelisääntöjä.

Kartta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Hanna Hanhinen

Journalistien kohtaama häirintä Krimillä ei ole yllättänyt STT-Lehtikuvan uutispäätoimittajaa Minna Holopaista.

STT kertoi maanantaina, että heidän toimittajaansa ja valokuvaajaansa on häiritty Krimin Simferopolissa. Tilanne sai alkunsa, kun STT:n kaksikko huomasi autolla ajaessaan paikallisen miehen joutuvan venäläismielisten joukkojen pidättämäksi ja potkimaksi. STT:n toimittaja ja kuvaaja ajoivat paikalle ja ryhtyivät kuvaamaan tilannetta.

– Sen jälkeen kaksi miestä ottivat heidät kiinni ja vaativat, että kuvat on tuhottava. Valokuvaaja poisti lopulta kuvat ja tilanne laukesi sillä. Heitä kohtaan ei käytetty väkivaltaa, mutta heitä ei selvästi haluttu sinne, sanoo Holopainen.

Hänen mukaansa valokuvaaja ei ole joutunut aiemmin poistamaan kuviaan Krimillä työskennellessä. Holopainen sanoo, että kuvaaja onnistui kuitenkin kuvaamaan henkilöt uudelleen kiinnioton jälkeen.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun journalistit ovat kokeneet uhkaavia tilanteita. Aiemmin STT:n toimittaja ja kuvaaja olivat olleet haastattelemassa paikallista sotilaspappia hänen kotonaan, kunnes venäläismieliset joukot saapuivat tämän ovelle.

– Suoraa väkivallan uhkaa ei ole toimittajia kohtaan ollut, mutta varuillaan on oltava, kuvailee Holopainen työskentelyolosuhteita Krimillä.

Hänen mukaansa journalistien työn estäminen rikkoo kaikkia mahdollisia pelisääntöjä.

– Journalistien on saatava työskennellä vapaasti, mutta ei tämä (toimittajien häirintä) yllätä. Tiesimme sen jo paikalle lähdettäessä, Holopainen sanoo.

Suosittelemme sinulle