Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nuori outokumpulainen pianisti matkaa New Yorkin pianokilpailuun

Aleksei Zaitsev on päässyt New Yorkin seitsemänteen kansainväliseen pianokilpailuun. Nuorimies harjoittelee useita tunteja päivässä myös opiskelupaikkaa ja konserttipianistin uraa varten.

Aleksei Zaitsev.
Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Heikki Haapalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aleksei Zaitsevin pianistin ura alkoi hänen mummolastaan. Siellä hänen oopperalaulajatätinsä soitti pianoa. Pian seitsemänvuotias pikkupoikakin kokeili, millaisia ääniä koskettimista lähtee.

- Sieltä lähti se kiinnostus musiikkiin. Mummolla oli vanha piano ja pienenä istuin pianon ääreen, painelemaan koskettimia, Zaitsev muistelee.

Harjoittelu on lisääntynyt vuosi vuodelta ja nyt nuorukainen soittaa päivittäin monta tuntia. Usein harjoittelupaikka on Outokummun kirkko, jonka flyygelin ääreen lukiolainen pinkaisee esimerkiksi hyppytunneilla ja välitunneilla. Viikonloput Zaitsev viettää Helsingin Musiikkitalossa pianoharjoituksissa.

Se oli suuri unelma päästä New Yorkiin ja vieläpä soittamaan pianoa.

Aleksei Zaitsev

Zaitsev on soittanut kilpailuissa Oulussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa, jossa hän sijoittui toiseksi. Nyt hän on päässytStecher ja Horowitzin säätiön kilpailuun, jossa kilpailee kesällä parikymmentä nuorta.

- Se oli suuri unelma päästä New Yorkiin ja vieläpä soittamaan pianoa sinne... se oli unelmien täyttymys! Kyllä sitä innolla odotan ja pitää kovasti harjoitella sitäkin varten.

- Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi, se on avoin alle 20-vuotiaille ja on nuorisokilpailujen kategoriassa erittäin arvostettu. Hakijoita on tyypillisesti yli 100 ja vain 20 hyväksytään. Olen itse ollut kaksi kertaa tuomaristossa ja kilpailun henki on kannustava, luonnehtii Sibelius-Akatemian professori Erik T. Tawaststjerna.

Kilpailu on on nuorisokilpailujen kategoriassa erittäin arvostettu.

Erik T. Tawaststjerna

Kilpailun palkintoina on paitsi mainetta, myös rahaa ja konsertteja.

New Yorkin kilpailu ei ole ainoa koitos, joka Zaitsevilla on edessään. Kilpailun lisäksi abiturientilla on pian Sibelius-Akatemian pääsykokeet. Haaveena on, että pianonsoitosta tulisi hänelle työ.

- Se olisi varmasti sooloura konserttipianistina. Se kiinnostaa eniten ja sitä eniten haluan tehdä. Soittaa konsertteja mahdollisimman paljon ja mahdollisimman eri paikoissa eri maissa, Zaitsev suunnittelee.

Suosittelemme