Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Peleistä tuttu musiikki vetää kansaa konserttisaliin

Turun filharmoninen orkesteri vetää tällä viikolla keikkoja täysille saleille. Kansa rynnii nyt konserttitaloon kuuntelemaan peleistä tutuksi tulleita säveliä.

Super Mario
Kuva: Yle
Sannimari Lehtilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Musiikki on peleissä vain yksi osa kokonaisuutta ja usein tärkeä tunnelman luoja. Turussa Lasten musiikkijuhlilla soiva pelimusiikin konsertti SCORE osoittaa, että pelimusiikki voi seistä vankasti yksinkin, ilman peliraamejaan.

Turun konserttitalolla pelimusiikkia soittaa loppuviikolla Turun filharmoninen orkesteri. Konserteissa kuullaan musiikkia kaikkien aikojen suosituimmista videopeleistä.

- Oma suhteeni pelimusiikkiin on etäinen, koska en pelaa pelejä, tunnustaa konserttien kapellimestari Esa Heikkilä naurahtaen.

Meistä jokainen ymmärtää, että erityisesti nuorille suunnatulla kulttuuritarjonnalla on valtava merkitys.

Esa Heikkilä

Hän sanoo, että hyppy melko tuntemattomalle maaperälle on tuntunut ainoastaan mielenkiintoiselta.

- Itse kuvailisin, että pelimusiikki on hyvin paljon elokuvamusiikin kaltaista. Tunnelman luominen on monesti se tärkein asia molemmissa. Helppo tämäkään musiikinlaji ei ole ja näiden kappaleiden harjoittelemisessa on ollut orkesterilla ihan täysi työ, Heikkilä sanoo.

Heikkilä vakuuttaa, että Turun filharmonikoilta käy kyllä hienosti vähän virtuaalisempikin rokkenroll.

- Muusikot suhtautuvat hommaan tosissaan. Meistä jokainen lisäksi ymmärtää, että tällaisella erityisesti nuorille suunnatulla kulttuuritarjonnalla on valtava merkitys. Se on suorastaan meidän elinehto.

Kohderyhmänä ovat ihan kaikki

Pelimusiikkia on toki soitettu klassisen musiikin soittimilla ja saleissa aiemminkin, mutta ruotsalaisten Magnus Johanssonin ja Orvar Säfströmin ideoima konserttituote SCORE yhdistää pelit ja klassisen musiikin maailman entistäkin suuremmalla volyymilla.

Kapellimestari johtaa orkesteria.
Turun filharmonisen orkesterin repertuaari laajenee pelimusiikkiin. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Toivoisin kyllä, että tieto Turun filharmonisen orkesterin tekemästä hienosta nuorisotyöstä leviäisi kaikkialle.

Esa Heikkilä

Ruotsalaiskaksikko ei ole koskaan halunnut tehdä konserteista pienen piirin tai pelkkien pelinörttien tapahtumaa. Heidän toiveidensa mukaisesti Turunkin konserttien kohderyhmänä ovat ihan kaikki. Silti erityiskohderyhmää ovat lapset, sillä pelimusiikkia esitetään tällä viikolla päivisin koululaisryhmille ja kaikelle kansalle vain kahdessa iltakonsertissa.

- Ihan varmasti pelifriikkejä ja -faneja saapuu paljon konsertteihin. Silti olen siitäkin varma, että tällä tavalla saamme nimenomaan lapsia luontevasti tutustumaan sinfoniaorkesteriin, Heikkilä iloitsee.

Konserteissa uskotaan äänen voimaan. Esityksiä ei ole haluttu tehostaa lainkaan kuvilla, sillä vahvan musiikin uskotaan kantavan. Ajatus tuntuu miellyttäneen myös lipunostajia, sillä jo keskiviikkona konsertteihin myytiin lähes pelkkää ei-oota.

- Toivoisin kyllä, että tieto Turun filharmonisen orkesterin tekemästä hienosta nuorisotyöstä leviäisi kaikkialle, silminnähden tyytyväinen kapellimestari Heikkilä sanoo.

SCORE – Music from the video games turun konserttitalolla to 20.3. klo 19 ja la 22.3. klo 14.

Suosittelemme