Hyppää sisältöön

"Kaikki on pelkkää teatteria" - Juorulehtien skandaalit kiehtovat palkittua teksti-tv-taiteilijaa

Lindsay Lohanin pidätysvalokuvista syntyi teksti-tv-taide-festivaalin voittajateos. Yle Teksti-tv:ssä on parhaillaan käynnissä kansainvälinen teksti-tv-taiteen festivaali.

Saksalaisen Kathrin Günterin teksti-tv-taidetta Lindsay Lohanin pidätyskuvista. Kuva: Yle

Berliinissä asuva taiteilija Kathrin Günter voitti viime vuoden Teletext Art Prize -palkinnon parhaasta teksti-tv:tä hyödyntävästä taideteoksesta. Lindsay Lohanin pidätysvalokuvien pikselimukaelmat syntyivät, kun Günteriltä ja 15:ltä muulta taiteilijalta tilattiin teoksia kansainväliselle teksti-tv-taiteen festivaalille.

- Teksti-tv oli minulle täysin uusi muoto, johon tehdä taidetta. Se oli haastavaa ja aluksi myös vaikeaa, taiteilija kertoo.

_Lindsay Lohan Mug Shots _ja muut teksti-tv-taiteen festivaalin teokset ovat nyt nähtävissä kuukauden ajan Suomessa sekä Yle Teksti-tv:n sivuilla 525 - 541 että helsinkiläisessä FISH-galleriassa. Teksti-tv:n sivuille perustetaan myös museo teksti-tv-taiteelle.

"Julkisuus on vain teatteria"

Lindsay Lohan -kuvat ovat osa Günterin teoskokonaisuutta, jossa hän tutkii julkisuutta ja sen skandaaleja, joiden takia esimerkiksi juorulehtiä ostetaan. Taiteilija kertoo olevansa kiinnostunut siitä, miten julkkikset ja paparazzit toimivat yhdessä.

- Yleensähän asia esitetään niin, että pahat paparazzit jahtaavat julkkiksia ja tunkeutuvat heidän yksityiselämäänsä. Tosiasiassa myös julkkikset käyttävät paparazzeja hyväkseen, Günter selostaa.

Taiteilija seisoo keskellä FISH-galleriaa, jonka seinille levittyy hänen uuden ajan pop-taidettaan - suuria valokuvia, joihin hän on lavastanut uusiksi Britney Spearsin viimeisimmän skandaalin esittäen itse pääosaa.

- Tosiasiassa se on kaikki pelkkää teatteria. Sekä julkkikset että paparazzit esiintyvät niille, jotka vielä luulevat, että kaiken tuon esityksen takana olisi jotakin aitoa, Günter sanoo.

Brittiläisen Dan Farrimondin teksti-tv-taidetta Kuva: Yle

Vähän merkkejä, paljon asiaa

Kansainväliseen teksti-tv-festivaaliin osallistuu 16 taiteilijaa, joiden teokset olivat viime vuonna esillä teksti-tv-sivuilla Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Günter kertoo ennen teoksia nähneensä teksti-tv:n viimeksi parikymmentä vuotta sitten asuessaan vielä vanhempiensa luona.

- En ollut kuullutkaan teksti-tv-taiteesta ennen kuin minut kutsuttiin mukaan festivaalille. Minulla ei ole edes televisiota, Günter kertoo.

Taiteilijan mukaan kulmikas teksti-tv-formaatti sopii kuitenkin hyvin taiteen tekemiseen.

- Teksti-tv tarjoaa vain vähän eri mahdollisuuksia. On vain 40 riviä ja muutamia pikseleitä ja värejä. Mutta silloin kun on vain vähän mahdollisuuksia, voi sanoa aika paljonkin. Täytyy vain löytää oikea tapa.

Suosittelemme sinulle