Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Yli puolet suomalaisista kannattaa puolustusliittoa Ruotsin kanssa

Yle Uutisten teettämän kyselyn mukaan Suomen puolustusliittoa Ruotsin kanssa kannattavat erityisesti yli 50-vuotiaat ja alle 25-vuotiaat. Puolustusliitto saa tukea yli puoluerajojen.

grafiikka
Kuva: Yle uutisgrafiikka
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista kannattaa puolustusliiton perustamista Ruotsin kanssa. Puolustusliitossa molempien maiden armeijat olisivat tarvittaessa toistensa apuna.

Ruotsi ja Suomi ovat parhaillaan syventämässä rauhanajan yhteistyötään. Suunnitteilla on harjoituksia ja koulutusta niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Suomalaiset veisivät yhteistyön vielä merkittävästi pidemmälle, selviää Yle Uutisten teettämästä tutkimuksesta.

Suomen ja Ruotsin yhteistä puolustusliittoa kannattaa 54 prosenttia ja vastustaa 36 prosenttia suomalaisista. 10 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Eniten puolustusliittoa kannattavat 50 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Myös nuoria, alle 25-vuotiaita, ajatus miellyttää.

Puolustusliitto saa kannatusta läpi puolueiden. Vain kristillisdemokraattien äänestäjistä yli puolet ajattelee toisin, vasemmistoliitonkin äänestäjistä melkein puolet. Eniten kannatusta puolustusliitto saa vihreiden äänestäjiltä.

"Ei tämän päivän juttu"

Puolustusministeri Carl Haglundia (r.) tutkimuksen tulos miellyttää. Hänen mukaansa yhteistyötä tiivistetään entisestään jo tänä keväänä. Tarkemmat suunnitelmat hän lupaa tuoda julkisuuteen ensi kuun aikana. Luvassa on käytännönläheistä päivittäistä yhteistyötä.

–  Se luo edellytyksiä, kun me tunnemme toisemme. Jos jonain päivänä päätämme tehdä syvempää, poliittista yhteistyötä, niin silloin edellytykset ovat paljon paremmat, Haglund kertoo.

– Tämä työ, mitä nyt tehdään, ei kuitenkaan tähtää mihinkään sotilasliittoon, Haglund painottaa.

Harkinnassa on muun muassa yhteisiä hankintoja. Suomen ja Ruotsin armeijat eivät Haglundin mukaan osta kalustoa yhteisomistukseen, mutta voisivat yhdessä neuvotella samanlaisten hankintojen hintoja alemmaksi. Samanlainen kalusto lisää edelleen mahdollisuuksia yhteistyöhön.

– Varaosia, huoltoa, kehitystoimintaa, sillä saralla voimme tehdä paljon, Haglund kertoo.

Ministerin mukaan puolustusliitosta on hyvä käydä julkista keskustelua.

– Puolustusliittoa ei pidä sulkea pois, mutta se ei ole tämän päivän juttu.

Suosittelemme sinulle