Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Valtio-opin professori: Sote-sopu oli kunnianmenetys ja voimannäyte

Helsingin yliopiston professorin Jan Sundbergin mukaan hallitukselta oli alun perin virhe kytkeä sosiaali- ja terveysuudistus kuntareformiin. Alkuperäinen suunnitelma kaatui Sundbergin mukaan omaan kokoonsa.

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.
Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg. Kuva: Yle
Lassi Lapintie
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundbergin mukaan tänään tehty hallituksen ja opposition tekemä sote-sopu kertoo, että hallitus oli valmis kärsimään arvovaltakolhun yhteisen edun eteen luopuessaan kuntauudistuksen sitomisesta sote-reformiin.

- Kun ajattelee sitä, kuinka paljon aikaa ja resursseja käytettiin tähän suureen reformiin, jota ei nyt sitten tullutkaan, niin on sanottava, että kyllä on tuhlattu paljon. Onhan tämä kunnianmenetys hallitukselle, että nyt kävikin näin.

Sunberg pitää kuitenkin arvostettavana sitä, että hallitus suostui myöntämään erehdyksensä ja luopumaan alkuperäisestä suunnitelmastaan.

- On voimannäyte, että pystytään myöntämään, että tehtiin virhearvio, kun reformi alun perin lyötiin lukkoon, Sundberg sanoo.

"Hallitus oli umpikujassa"

Sundbergin mukaan sote-reformin kivinen tie on ollut erittäin vaikea poliittinen prosessi.

- Tämä on ollut hirveän pitkä ja vaivalloinen prosessi. Tämä oli mukana halllitusohjelmassa jo vuonna 2011, ja siinä sotereformi oli kytketty kuntareformiin. Tämä prosessi oli vienyt hallituksen umpikujaan.

Professorin mukaan kuntauudistuksen yhdistäminen sotereformiin oli luonut mahdottoman kokoiseksi kasvaneen hankkeen, joka lähti hallituksen käsistä.

- Koko asia oli niin suuri. Ehkä tässä tultiin tulokseen, että prosessi oli mahdotonta viedä tällä hallituskaudella päätökseen ja uudistukset erotettiin toisistaan. Tämä on hyvä asia, sanoo professori.

"Tästä on hyvä jatkaa"

Sundberg kehuu opposition menettelyä hallituksen vaikeassa tilanteessa kunnioitettavaksi.

- Tämä oli vastuun ottamista oppositiolta tilanteessa, jossa hallituksella oli tullut seinä vastaan. Tämä on maan kannalta hyvä asia. On toinen asia, miten tämä tulee toimimaan, mutta joka tapauksessa yhteisymmärrys on syntynyt.

Uudistuksen käytännön toteutus on Sundbergin mukaan vielä osittain auki, mutta suuri periaatteellinen kysymys on tällä erää ratkaistu.

- Kysymys siitä, miten pienemmät kunnat pystyvät kantamaan niille määrätyt tehtävät, on vielä auki, mutta suureen avainasiaan on löydetty ratkaisu ja solmu on avattu. Tästä on hyvä jatkaa, Sundberg sanoo.

Suosittelemme