Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

"Kaikki omaishoitajat eivät tiedä olevansa oikeutettuja tukeen"

Keski-Karjalassa herätellään omaisiaan hoitavia vaatimaan oikeuksiaan. Moni omaishoitaja tekee omaishoitajan työtä tietämättään, harmittelee Keski-Karjalan omaishoitajat yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Simonen.

Nainen auttaa iäkästä miestä.
Kuva: Sarah Laukkanen / Yle
Milla Holm
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdistys teki Tohmajärvellä maanantaina selkoa Keski-Karjalan omaishoidon tämänhetkiseen tilanteeseen.

Keski-Karjalan alueella on paljon sellaisia ihmisiä, jotka tekevät tätä työtä ilman korvausta tai edes tietoisuutta, siitä että heidän tekemänsä työ kuuluu omaishoidon piiriin, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Simonen.

- Kaikki omaishoitajathan eivät saa omaishoidon tukia. Kaikki eivät välttämättä haluakaan. Moni voi hoitaa omaistaan tietämättään että on omaishoitaja.

Jäsenistö elää

Keski-Karjalan omaishoitajien yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 82 jäsentä. Väki vaihtuu tiuhaan ja jäsenistö elää vuosittain, kertoo Simonen. 

- Toimintaan tulee mukaan uusia ja vanhoja lähtee pois. Vuonna 2000 perustettuun yhdistykseen kuuluu edelleen muutamia sellaisia jäseniä, jotka ovat olleet mukana toiminnassa alusta saakka. Kaikilla heillä ei ole enää omaista hoidettavana, mutta yhdistyksen toiminta kiinnostaa heitä edelleen.

Moni voi hoitaa omaistaan tietämättään että on omaishoitaja.

Ritva Simonen

Maanantaisessa seminaarissa oli tarkoituksena jakaa tietoa omaishoidosta ja tarjota omaishoitoon liittyville kysymyksiille keskustelupaikka. Ritva Simonen iloitsee siitä, että Keski-Karjalan kuntien edustajat oli helppo houkutella mukaan seminaariin. 

- Asia on ajankohtainen ja esillä. Kunnat ovat kiinnostuneita hakemaan ratkaisuja yhdessä kolmannen sektorin kanssa.

Hyviä uutisia

Tohmajärveläisten omaishoitajien palvelut paranevat tulevaisuudessa. Kunta on yhdistyksen tekemän aloitteen pohjalta aloittamassa omaishoitajien työterveystarkastukset.

Tänä vuonna Tohmajärvellä tulee kuluneeksi 10 vuotta palvelusetelikokeilun aloittamisesta. Vuosi kokeilun aloittamisen jälkeen toiminta vakinaistettiin ja nykyisin Tohmajärvellä on 49 palveluntuottajaa, joita palvelusetelinkäyttäjät voivat hyödyntää, uusinpana matonpesupalvelut.

Suosittelemme sinulle