Hyppää sisältöön

Lainoppinut uskontokehotuksesta: Yksi puheenvuoro asiasta

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat ongelmallisia uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden kannalta.

Kaksi enkeliksi pukeutunutta tyttöä lausuu jouluevankeliumia kuusen edessä.
Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Hanna Hanhinen

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta arvioi, että apulaisoikeuskanslerin linjaus koulujen uskonnollisten tilaisuuksien ongelmallisuudesta on vain yksi puheenvuoro muiden joukossa.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat ongelmallisia uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden kannalta. Opetushallitus aikoo toimia ohjeistuksen mukaisesti.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja puolestaan linjasi viime vuonna, ettei esimerkiksi Suvivirren laulaminen tee kevätjuhlasta uskonnollista tilaisuutta.

Viljasen mukaan on hyvä, että asiasta keskustellaan ja rajoja selvitetään kouluissa. Hän luonnehtii apulaisoikeuskanslerin kannanottoa yleisluontoiseksi. Hänen mukaansa on kuitenkin otettava huomioon, ettei liian suoraan ilmoiteta jonkun asian olevan lainvastainen.

– Vaikka apulaisoikeuskansleri on auktoriteetti niin tässä on useita muitakin auktoriteetteja. Itse annan aika paljon painoa sille, että uskonnonvapauslakia säädettäessä eduskunnan perustuslakivaliokunta tulkitsi ja hyväksyi ajatuksen, että esimerkiksi Suvivirren kohdalla on enemmän kysymys yhteiskunnan traditioihin ja perinteisiin liittyvästä kysymyksestä kuin uskonnonharjoittamisesta, sanoo Viljanen.

Suosittelemme sinulle