Hyppää sisältöön

Vasemmistoliitto lähtee hallituksesta

Puolue ei hyväksy hallituksen kehysriihiesitystä. Koska muiden hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat esityksen jo hyväksyneet, on pääministeri Jyrki Katainen kehottanut vasemmistoliittoa jättämään eronanomuksensa. Hallituksen istuinten määrä eduskunnassa vähenee 124:stä 112 paikkaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti lähtöpäätöksestä Säätytalolla.

Paavo Arhinmäki
Paavo Arhinmäki ilmoitti illalla Säätytalolla, että vasemmistoliitto on päättänyt jättää hallituksen, koska puolue ei hyväksy hallituksen kehysriihiesitystä.

Vasemmistoliitto on päättänyt jättää hallituksen, koska puolue ei hyväksy hallituksen kehysriihiesitystä. Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti asiasta illalla Säätytalossa.

– Kerroimme pääministerille ettemme hyväksy tätä ratkaisua. Koska muut eduskuntaryhmät ovat ehdotuksen hyväksyneet, pääministeri sanoi ettemme voi jatkaa hallituksessa. Tulemme Merjan kanssa jättämään eronanomuksen, Arhinmäki sanoi Yle Uutisille.

Vasemmistoliiton hallitustaipaleen päätti lopulta perusturvan heikkeneminen säästöpaketin myötä.

– Se, ettei työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille tule täysimääräistä indeksikorotusta leikkaa perusturvaa. Hintataso nousee kovempaa kuin perusturvan taso. Tämän lisäksi ratkaisussa tulee leikkauksia tavallisille työntekijöille ja lapsiperheille, Arhinmäki kertoi.

"Olemme ylpeitä 3 vuoden työstä"

Puheenjohtajan mukaan vasemmistoliitto pyrki viimeiseen asti neuvottelemaan jatkaakseen asioihin vaikuttamista hallituksen sisällä, mutta johonkin oli raja silti vedettävä.

– Meidän periaatteemme on se, että niin kauan kuin itselle pystyy tekonsa perustelemaan, kannattaa perustella niitä muillekin. Mutta kun rajuja leikkauksia tehdään pieni- ja keskituloisille, niin ei siinä kannata olla mukana.

Arhinmäen mukaan sopeutus olisi voitu toteuttaa oikeudenmukaisemmalla tavalla.

– Olisimme pystyneet vastuullisesti rakentamaan samoilla toteutustavoilla sellaisen paketin, joka olisi ollut yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisempi, väittää Arhinmäki.

Puolue jättää puheenjohtajansa mukaan jälkeensä hyvin tehdyn työn hallituksen riveissä.

– Olemme ylpeitä siitä kolmen vuoden työstä, jonka olemme hallituksessa tehneet näiden kolmen vuoden aikana, Arhinmäki sanoo.

Ennen vasemmistoliiton lähtöä hallituksella oli 124 paikkaa eduskunnassa. Lähdön jälkeen paikkoja on enää 112.

Koko hallituksen tiedotustilaisuus on myöhemmin illalla.

Suosittelemme sinulle