Hyppää sisältöön

Pertti Harvia: Yritys piti myydä verojen takia – pörssilistaus harkinnassa

Harvian suku myi perinteikkään perheyhtiönsä sijoitusrahasto CapManille. Harvian toimitusjohtajan mukaan syynä oli se, että sukupolvenvaihdoksen verot olisivat olleet liian korkeat.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kiukaita ja saunoja valmistava Harvia on toiminut perheyrityksenä perustamisestaan saakka 1950-luvulta. Nyt siihen tulee muutos, kun pääomistajaksi tulee sijoitusrahasto CapMan.

Syynä on liian korkea perintö- ja lahjaverokanta.

Pertti Harvia

– Tämä on uutta yhtiön historiassa, osakkeet ovat aiemmin aina siirtyneet perheiden piirissä eteenpäin. Me emme enää voi sitä tehdä, ja syynä on liian korkea perintö- ja lahjaverokanta. Yrityksen osakkeet ovat erittäin arvokkaita, ja niistä pitäisi maksaa 19 prosenttia veroa, sanoo Harvian toimitusjohtaja Pertti Harvia.

Harvian mukaan perinnöstä tai lahjasta olisi tullut usean miljoonan euron velat.

Sukupolvenvaihdoksen keinoja on Harviassa mietitty vuosia.

– Olemme aktiivisesti etsineet yhteistyökumppania, jonka kanssa tämä voidaan tehdä. CapManilla on pitkä kokemus sukupolvenvaihdosten toteuttamisessa, ja heidän kanssan on ollut helppo toimia, Harvia sanoo.

Käytännön vaikutuksia kaupalla ei Pertti Harvian mukaan ole.

CapMan on tyypillisesti ollut mukana sijoituksissaan muutamia vuosia.

– Pörssiin listautuminen on varteenotettava ja hyvä vaihtoehto. Yritys kasvaa jatkuvasti, ja viiden vuoden kuluttua olisimme ihan merittävä pörssiyhtiö, Pertti Harvia sanoo.

Pörssilistaus on myös CapManin tavoite.

– Harvia on muutaman vuoden aikavälillä potentiaalinen pörssiyhtiö, sanoo CapMan Buyoutin partneri ja kohdeyritysvastaava Anders Björkell.

16:21 täydennetty Björkellin kommentilla.

Suosittelemme sinulle