Hyppää sisältöön

Kyllönen: Liikennepolitiikalta matto pois jalkojen alta

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on pettynyt hallituksen päätöksiin liikennerahoituksesta. Kyllösen mielestä isojen leikkausten paikkaaminen pienemmillä rahasummilla on kuin hölmäläisten peiton jatkoa. Hän pelkää myös jo sovittujen uusien hankkeiden puolesta.

Merja Kyllönen
Kuva: Yle
Marjatta Rautio

Hallitus päätti budjettikehysriihessä, että väylärahoituksesta säästetään 100 miljoonaa euroa. Vastikkeeksi on luvassa kahden vuoden aikana 50 miljoonaa euroa työllisyyden ja kasvun kannalta tärkeimpiin liikennehankkeisiin. Väistyvä liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ei pidä ratkaisua järkevänä.

– Se on sitä hölmöläisten peiton jatkoa, että toisesta päästä otetaan isompi pala ja toisesta päästä liitetään pienempi tilalle.

Kyllönen arvioi, että sovitut leikkaukset rouhaistaan ensin teiden ja ratojen kunnossapidosta ja vähäliikenteisistä teistä ja rataosuuksista. Kyllönen pelkää leikkausten näkyvän etenkin pohjoisen teillä ja muilla syrjäalueilla. Tämän jälkeen on haettava pysyviä säästöjä vuodesta 2016 lähtien.

Maakunnilla kiire lobbaamaan

Kyllönen uskoo, että hallitus joutuu nyt harkitsemaan uudelleen liikennepoliittisessa selonteossa yhteisesti sovittuja liikennehankkeita.

– Kyllähän tämä on ihan selkeästi matto jalkojen alta pois siltä politiikalta, mitä tähän asti on tehty. Ja se tietysti yllätti minut itsenikin. Niihin yhteisiin linjauksiin kuvittelin, että on tehty sitoumukset ja niillä hankkeilla on sitä kasvuvaikutusta, mitä tähän valtioon haetaan.

Kyllösen mukaan parhaassa asemassa ovat ne hankkeet, jotka ovat jo käynnissä. Niitä keskeytetään harvoin. Hän kehottaa maakuntia nyt lobbaamaan omia toteutusta odottavia hankkeitaan uudelleen.

– Kyllä suosittelisin, että kaikkien kannattaa olla liikenteessä jos meinaa aktiivisesti omiensa puolta pitää. Selvästi on nähtävissä, että näillä rahoilla muutoksia kyllä tulee.

– Vastuullinen päätöksenteko tietysti lähtee siitä, että niistä päätöksistä mitkä on yhdessä tehty, pidettäisiin kiinni mutta näiden viime päivien ratkaisujen jälkeen en pysty hallituksen puolesta vastaamaan, että mihin ollaan menossa liikennepolitiikassa.

Suosittelemme sinulle