Hyppää sisältöön

Maailman pitkäaikaisin kuolemansellin asukas vapautetaan, todisteita epäillään väärennetyiksi

Nykyajan DNA-tutkimusten perusteella veritahrat, joihin Japanissa 47 vuotta sitten langetettu kuolemantuomio perustui, eivät ole tuomitun verta.

Iwao Hakamadan sisko Hideko Hakadama, pitää kädessään kuvaa Iwao Hakamadasta. Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FILES / KAZUHIRO NOGI

Japanissa vuonna 1968 kuolemaan tuomittu mies vapautetaan odottamaan uutta oikeudenkäyntiä. Siitä päättäneen oikeusistuimen mukaan on todennäköistä, että murhatapauksen tutkijat väärensivät aikoinaan todisteita saadakseen Iwao Hakamadan tuomituksi.

Nyt 78-vuotias Hakamada oli ammattinyrkkeilijä, jonka epäiltiin murhanneen työnantajansa ja hänen perheensä vuonna 1966 sytyttämällä perheen talon tuleen. Kaksi vuotta myöhemmin Hakamada tuomittiin kuolemaan, mutta pitkän valitusprosessin takia hänet jätettiin teloittamatta.

Korkeimmalta oikeudelta vei 27 vuotta vahvistaa hänen tuomionsa. Vuonna 2008 hän teki  anomuksen uudesta oikeudenkäynnistä, ja tällä viikolla anomus tuotti tulosta.

Tutkijat halusivat nopeaa ratkaisua

Oikeuden mukaan sille esitetyt DNA-tutkimuksen tulokset viittaavat vahvasti siihen, että alkuperäiset todisteet olivat tekaistuja. Veren tahraamien vaatteiden DNA ei ole Hakimadan, tutkimukset osoittivat.

Siten Hakamada saa uuden oikeudenkäynnin. Hän on vasta kuudes kuolemaantuomittu, joka saa tapauksensa uuteen käsittelyyn toisen maailmansodan jälkeisessä Japanissa. Viidestä aiemmasta neljä on vapautettu ja yhden oikeudenkäynti on kesken.

Hakamadan tapaus on muistuttanut Japanin oikeusjärjestelmän ongelmista. Tuomiot perustuvat pitkälti tunnustuksiin, jotka epäillyiltä puristetaan suljetuissa poliisikuulusteluissa.

Myös Hakamada tunnusti sellaisessa, vaikka oli aluksi kiistänyt syyllisyyden. Tapaus oli kuohuttanut Japania suuresti, ja tutkijoiden uskotaan halunneen saada sen nopeaan päätökseen, oikeus arveli tämänviikkoisessa ratkaisussaan.

Yhdysvaltain lisäksi Japani on ainoa vauras teollisuusmaa, jossa kuolemanrangaistuksia pannaan edelleen toimeen. Viime vuonna Japanissa teloitettiin kahdeksan vankia.

Suosittelemme sinulle