Vuonna 1963 koko Suomea järkytti 5-vuotiaan tytön katoaminen ja kuoleminen metsään Muonion ja Enontekiön rajalla. Pienen tytön löytämiseksi järjestettiin suuri etsintäoperaatio, mutta lopulta tyttö löytyi kuolleena kymmenien kilometrien päästä katoamispaikasta.
Nykyään eläkkeellä oleva keminmaalainen poliisi Urpo Rainto oli mukana etsintäoperaatiossa. Rainto muistelee pienen lapsen katoamista ja isoa pelastusoperaatiota.
– Olin silloin Liikkuvan poliisin nuorempi kostaapeli ja etsintäalue oli Enontekiön alueella. Kun saavuin katoamispaikalle, niin siellä oli jo paljon väkeä. Lääkäri ilmoitti, että pieni lapsi selviäisi yksin noin 11 vuorokautta. Metsässä ei ollut juuri mitään syötävää eikä juotavaa, Rainto muistelee.
Pieni villatakki löytyi ensin
Tytön katoaminen huomattiin 24. toukokuuta 1963 ja etsinnät aloitettiin heti. Etsintäryhmä havaitsi tytön jäljet ja ne johtivat paikallisen joen vartta ylävirran suuntaan. Etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Etsinnät lopetettiin 6. kesäkuuta, mutta niitä jatkettiin heti kun kalastamassa ollut mies löysi pienen villatakin Perilänjärven lähistöstä.
– Etsintöjä jatkettiin heti kun tytön villapaita löytyi. Etsintäalue oli laaja ja pieni tyttö oli kävellyt jopa 60-80 kilometrin matkan, Rainto kertoo.
Villatakin löydyttyä Perilänjärven rantaan perustettiin etsintäkeskus ja etsijät lähtivät haravoimaan maastoa. 5. kesäkuuta etsintäpartio löysi menehtyneen tytön Ullajoen eteläpuolelta.
Asia on vaivannut ja usein olen miettinyt, että tytön löytöpaikalla pitäisi käydä.
Urpo Rainto
– Tyttö oli todennäköisesti kyykistynyt juomaan Ullajoen varteen. Juodessaan hän ei ole ilmeisesti jaksanut nousta enää ylös. Hänen todettiin hukkuneen, Rainto sanoo.
Matka löytöpaikalle
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu järjesti viime kesänä matkan tytön löytöpaikalle Enontekiön Ullajoelle. Myös Rainto oli mukana matkalla. Hän kertoo, että etsintäalue oli erittäin vaikeakulkuinen.
– Asia on vaivannut ja monta kertaa olen miettinyt, että löytöpaikalla pitäisi käydä. Kun kävimme paikalla siellä oli erittäin korkeaa metsikköä ja siitä näki, että tyttö oli kyllä kulkenut vaikean matkan metsässä, Rainto sanoo.
Rainto kehitti poliisin ja Vapepan yhteistyötä
Surullisen tapahtuman jälkeen Suomeen perustettiin Vapaaehtoinen pelastuspalvelu vuonna 1964. Nykyään Vapepassa toimii yli 1300 hälytysryhmää ympäri maan.
Myös Urpo Rainto on ollut mukana kehittämässä Vapepaa. Lauantaina Urpo Rainto palkitaan lauantaina Vapepan kultaisella ansiomitalilla. Hän kertoo olevansa iloinen ja hämmentynyt saamastaan kunniasta.
Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kultaisen ansiomitalin perusteluissa kerrotaan, että Rainto on virkavuosiensa aikana kehittänyt poliisin ja vapaaehtoisten yhteistyötä ja ollut perustamassa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Kemin paikallistoimikuntaa.
– Ensimmäisessä etsinnässä mukana olleet viranomaiset näkivät etsinnän vaikeudet. Heillä oli tieto siitä, mitä olisi voinut tehdä paremmin. Rainto on ollut yhtenä heistä muuttamassa tätä tietoa käytännöksi, toteaa Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Heikki Väätämöinen.
Vapepa palkitsee ansioituneita vapaaehtoisiaan ja toimintaansa tukeneita henkilöitä lauantaina Tampere-talossa järjestettävässä Vapepan 50-vuotisjuhlassa. Kultaisen ansiomitalin lisäksi juhlassa luovutetaan valtakunnallisen pelastajan tunnustus sekä 18 ansioristiä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistoiminnasta.