Hyppää sisältöön

Myllylän tietojen katselusta tuomittu yli 70 poliisia - video

Valtaosa hiihtäjä Mika Myllylän tietoja poliisirekistereistä tämän kuoleman jälkeen katselleista poliiseista on tuomittu käräjäoikeuksissa. Suurin osa tuomituista on tyytynyt päätöksiin ja vain muutama juttu on edennyt hovioikeuteen.

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto.
Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta kommentoi tuomioita.
Yle Uutiset

Hiihtäjä Mika Myllylän tietoja poliisin rekistereistä tämän kuoleman jälkeen katselleista poliiseista on tuomittu 72.

Tuomioita on luettu virkavelvollisuuden rikkomisesta, tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä henkilörekisteririkoksista ja -rikkomuksista, kertoo kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Rangaistukset ovat vaihdelleet tuomitsematta jättämisen ja 15 päiväsakon välillä.

Asiasta nostettiin 90 syytettä, joista käräjäoikeuksissa eri puolilla Suomea on käsitelty 85. 13 tapauksessa syyte on hylätty.

Tuomittujen kertomat pääasialliset syyt tietojen katselemiseen ovat olleet uteliaisuus ja ammattitaidon kehittäminen.

Perusteiksi on esitetty myös muun muassa koulutusmateriaalien tekemistä ja varautumista muiden viranomaisten kyselyihin.

Uteliaisuuden tietojenkatselun syyksi maininneet myönsivät syyllistyneensä rikoksiin. Muista syitä esittäneet kiistivät toimintansa rikollisuuden.

Käräjäoikeudet ovat linjanneet, että tietojen hakemiseen ja katsomiseen on pitänyt olla yksittäiseen virkatehtävään liittyvä peruste eikä esimerkiksi yleisen ammattitaidon ylläpitäminen ole oikeuttanut hakemaan ja katsomaan salassapidettäviä tietoja.

Suomen menestyneimpiin mieshiihtäjiin kuulunut Myllylä löydettiin kotoaan kuolleena kesällä 2011. Myllylän asioiden laaja katselu poliisirekistereistä tuli ilmi poliisin sisäisessä laillisuusvalvonnassa.

Suosittelemme sinulle