Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tiedustelulähteet: Venäjä koonnut valtavan sotavoiman Ukrainan rajalle

Yhdysvaltain tiedusteluelimet kertovat Venäjän tuoneen Ukrainan rajalle kymmeniä tuhansia sotilaita, jotka näyttävät olevan taisteluvalmiudessa. Asiantuntijoiden mukaan sotavoima riittäisi Itä-Ukrainan valtaamiseen.

Venäläisjoukot valtaamassa ukrainalaista lentotukikohtaa Belbekin kaupungissa Sevastopolin lähistöllä.
Venäläisjoukot valtaamassa ukrainalaista lentotukikohtaa Belbekin kaupungissa Sevastopolin lähistöllä Krimillä 22. maaliskuuta. Kuva: Viktor Drachev / AFP / Lehtikuva
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain sotilastiedustelun kokoamien tietojen mukaan Venäjä on koonnut Ukrainan rajalle hyvin suuren sotavoiman. Asiasta kertoo uutiskanava CNN, joka on saanut haltuunsa salaista tiedusteluaineistoa.

Yhdysvaltain kongressin puolustuskomitea on myös julkisesti ilmaissut huolensa Venäjän mahdollisesta aikeesta "vallata Ukrainan itä- ja eteläosat, tunkeutua aina Transnistriaan ja myös maa-alueiden tavoittelusta Baltiassa".

Yhdysvaltain sotilastiedustelun mukaan Venäjällä on nyt Ukrainan rajalla enemmän kuin 30 000 sotilasta, kaikki valmiudessa sotatoimia varten. Alueella on huomattavan paljon motorisoituja joukkoja ja ilmakuljetusjoukkoja, jotka kykenevät käskyn saatuaan hyvin nopeisiin liikkeisiin.

Näin suuri sotavoima riittäisi Pentagonin arvioiden mukaan helposti Itä-Ukrainan valtaamiseen.

Venäjä on sanonut, että sen joukot valmistautuvat tavanomaisiin kevätsotaharjoituksiin. Yhdysvaltain tiedustelijat ovat kuitenkin todenneet, ettei mitään harjoituksia ole käynnissä. Joukot eivät myöskään ole poistumassa alueelta.

Lisäksi Yhdysvaltain tiedustelu on havainnut, että muualla Venäjällä olevat sentyyppiset joukot, joita voitaisiin käyttää Ukrainan valtauksessa - kuten laskuvarjojoukot ja ilmavoimien kuljetuskalusto - näyttävät olevan poikkeuksellisen korkeassa valmiustilassa.

Yhdysvaltain tiedusteluelimet joutuivat häpeään, kun ne eivät onnistuneet havaitsemaan Venäjän suunnitelmaa liittää Krim itseensä.

100 000 venäläistä rajalla?

Ukrainalaiset arviot venäläisten sotilaiden määrästä rajalla ovat vieläkin suuremmat. Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Andriy Parubiy puhui tänään torstaina Atlantic Councilin, yhdysvaltalaisen ajatushautomon edustajien kanssa.

Parubiyn mukaan rajalla on lähes 100 000 venäläistä sotilasta. Parubiy varoitti, että odotettavissa voi olla massiivinen hyökkäys Ukrainan maaperälle. Hän uumoilee hyökkäystä varsinkin Donetskin ja Harkovan kaupunkien suuntiin.

Yhdysvaltain sotilasjohto on julkisesti puhunut selvästi pienemmistä sotilasmääristä. Yhdysvaltain kongressin jäsen Mike Turner sanoo maan johdon salaavan kriittistä informaatiota.

Turner on taipuvainen uskomaan Parubiyn lukuja. Turnerin mukaan kuluneen viikon aikana Ukrainan rajalle on tuotu 80 000 venäläissotilasta.

Yhdysvaltain sotilasjohto ei halua spekuloida Venäjän mahdollisella hyökkäyksellä. Pentagonin edustaja toteaa kuitenkin, ettei suuren sotavoiman kokoaminen rajalle ainakaan lievennä jännitystä.

Suosittelemme sinulle