Hyppää sisältöön

Veroparatiisimiljoonat virtaavat takaisin Ruotsiin

Tuhannet ihmiset ovat ilmoittaneet veroistaan itse, koska jälkikäteen tehdyistä vero-oikaisuista ei seuraa Ruotsissa rangaistusta.

Jyrki Hara

Ruotsin verottaja käyttää sekä keppiä että porkkanaa, kun se jahtaa saataviaan ulkomaille piilotetusta omaisuudesta. Ruotsi on viime vuosina sopinut tietojenvaihdosta kymmenien niin kutsuttujen veroparatiisimaiden kanssa, joten kiinnijäämisen riski on kasvanut merkittävästi.

– Jos jää kiinni verottajan omissa selvityksissä, voi seurauksena olla lisävero tai jopa veropetostuomio, toteaa Ruotsin veroviraston verotarkastaja Göran Haglund.

Verottajan tehokampanja veroparatiisiomistusten löytämiseksi alkoi vuoden 2009 lopussa. Tuolloin verovirasto tiedotti näyttävästi jo vuosikymmeniä voimassa olleesta lainsäädännöstä, jonka mukaan itse tehty vero-oikaisu ei johda Ruotsissa rangaistuksiin.

Ei, vaikka varoja olisi makuuttanut veroparatiisissa vuosikaupalla. Maksettavaksi tulee vain asianmukainen vero korkoineen.

Valtio tienaa, verovelvollinen saa rauhan

Vuodesta 2010 alkaen tuhannet ruotsalaiset ovat vapaaehtoisesti ilmoittaneet verottajalle ulkomaille talletetuista varoistaan.

– Tämä on toiminut erittäin hyvin. Olemme saaneet oikaisuja kaikkiaan lähes kuudeltatuhannelta ihmiseltä, verotarkastaja Göran Haglund kertoo.

Ruotsin valtionkassaan näistä ilmoituksista on satanut jo yhteensä 1,7 miljardin kruunun eli lähes 200 miljoonan euron verotuotot.

Oikaisujen ennätysmäärää on siivittänyt myös varallisuusveron poistuminen Ruotsissa. Vero poistettiin vuonna 2007. Viime vuodesta lähtien sitä ei ole voinut periä edes takautuvasti.

Alkuun ulkomaisia omistuksiaan paljastivat monet suursijoittajat, nyttemmin yksittäiset summat ovat pienentyneet. Verotarkastaja Göran Haglund kertoo, että varojensa kotiuttamista harkitsevat soittavat verovirastoon usein varsin hermostuneina.

– Monet ovat asiasta huolissaan ja haluavat ikään kuin puhtaat paperit. Esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä halutaan varmistaa, että veroasiat on hoidettu kuntoon, Haglund sanoo.

Suosittelemme sinulle