Hyppää sisältöön

Suomen "yleissivistynein" portsari oli myös kova suustaan

Mikä yhdistää Alvar Aallon suunnitteleman vaasin, Heikki Salon keittiönpöydän ja toimittaja Arto Nybergin? Vastaus löytyy legendaarisesta ylioppilastalosta ja sen ravintolasta Ilokivestä, Jyväskylän yliopiston kupeesta.

Ravintola Ilokiven ulko-ovi.
Kuva: Ville Airaksinen / Yle Keski-Suomi
Mikko Maasola,
Sanna Savela

Nykyään ravintolat vaihtavat nimeä muutaman vuoden välein, ja aika usein se tietää myös asiakaskunnan vaihdosta. Ehkä asiakkaatkaan eivät ole takavuosien tapaan uskollisia kantakuppiloilleen.

Ennen oli toisin.

Ilokivi oli monelle käsite, eikä vain Jyväskylän yliopiston opiskelijoille. Varsin pieni tila, jossa oli elävää musiikkia, kitaranmallinen baaritiski, katto matalalla ja tunnelma korkealla.

Oli helppo syrjäsilmälläkin laittaa merkille asioita.

Ilokiven entinen portsari Ilkka Kantala

Ravintolassa esiintyivät takavuosina tiheään tahtiin Sielun Veljet, Kolmas Nainen ja Eppu Normaali. Oikeastaan kaikki kotimaiset bändit 1980-luvulta - paitsi Hanoi Rocks, joka oli niin suosittu, ettei tila riittänyt.

Samalla tavalla käsite 1980-90 -luvuilla ravintolan asiakkaille oli mies sen ovella: Ilkka "Ilu" Kantala, jota aikanaan ravintolassa tiskijukkana toiminut, nykyinen Ylen juontaja ja toimittaja Arto Nyberg kuvailee tuoreessa, ylioppilaskunnan 80-vuotisjuhlan kunniaksi tehdyssä Iloa kiven sisässä -kirjassa maan "yleissivistyneimmäksi portsariksi".

Kantala opiskeli itsekin yliopistossa opettajaksi, ja piti Ilokivessä asiakkaat kurissa ja järjestyksessä. Nybergin mukaan Ilu joutui harvoin painimaan kenenkään kanssa, koska hän oli niin kova suustaan.

Aallonmuotoinen profiili

Entistä ovimiestä vanhat muistelut hieman hämmentävät.

- Ehkä se johtui siitä, että pidin siitä työstä ja tunsin paikan omakseni. 1980-luvulla tuli itsekin vietettyä siellä vapaa-aikaa. Toisaalta työssä myös silmä tottui ihmisiin. Oli helppoa laittaa syrjäsilmälläkin asioita merkille ja siten ennakoida tulevia tapahtumia, Kantala kuvailee.

Kantala myöntää, ettei ole ainakaan 20 vuoteen suonut ajatustakaan Ilokiven vuosille. Tuoretta kirjaa lukiessaan Kantala huomasikin monen asian jo unohtuneen.

Mutta ei, miten Aalto-vaasi liittyy Ilokiveen.

- Sain siihen ovelle kortteja, joihin oli piirretty Aalto-vaasin kuvio, koska se on kuulemma kuin minun profiilini. Hetken mietin, miten siihen pitäisi suhtautua, mutta tulin siihen tulokseen, että se on kohteliaisuus, Kantala naurahtaa.

Miten sitten Miljoonasade-yhtyeestä tunnetuksi tulleen muusikon Heikki Salon keittiönpöytä liittyy ravintolaan?

Ylioppilaskunnan kulttuurisihteerinä toimineen Salon mukaan Ilokivestä löytyi kaikki: ura, vaimo ja myös se keittiönpöytä.

Ylioppilaskunnan juhlaviikon kunniaksi Heikki Salo kokosi yhdeksi illaksi edesmenneen Miljoonasateen. Bändi esiintyi tiistaina Ilokivessä.

Suosittelemme sinulle