Hyppää sisältöön

Tutkimus: Varis on yhtä älykäs kuin ekaluokkalainen

Uudenkaledonianvaris on kauan tiedetty fiksuksi linnuksi. Aucklandin yliopiston tutkimus osoitti, että epäonnistuessaankin se on looginen.

Uudenkaledonianvaris Kuva: John Gerrard Keulemans

Varikset tekevät johtopäätöksiä yhtä pätevästi kuin 5–7-vuotiaat lapset, kertoo tuore uusiseelantilainen tutkimus. Tutkittavana ei ollut suomalaisille tuttu varis, mutta sukulainen kuitenkin. Uudenkaledonianvaris on 40-senttinen musta varislintu, joka elää kahdella Uuden-Kaledonian saarella Tyynellämerellä.

Uudenkaledonianvaris on vanhastaan tiedetty älykkääksi lintulajiksi, joka selvittää pulmia päättelykyvyllään. Se käyttää myös työkaluja, muun muassa tikkuja, joilla se kaivaa ruokaa ahtaista koloista. Se on myös keksinyt, että kovat pähkinät kannattaa viedä tielle autojen murskattaviksi. 

Aucklandin yliopiston tutkijat päättivät selvittää, kuinka suuret päättelytaidot variksella todella on. Kuuden linnun koeryhmälle annettiin tehtäväksi selvittää, miten ulottumattomissa kelluvan ruokapalan saisi napattua vesiastiasta.

Ihmislapsi päättelee varista paremmin vasta 8-vuotiaana

Ratkaisu oli astian täyttäminen esineillä, jotka nostivat veden pintaa. Varikset oivalsivat niksin nopeasti: huokoisten ja kelluvien esineiden sijasta ne pudottelivat astiaan kiinteitä esineitä, jotka olivat kyllin raskaita painuakseen pohjaan.

U:n muotoinen putki, joka päällisin puolin näytti kahdelta erilliseltä putkelta, oli variksille sentään liian hankala haaste. Lapsiltakin jujun ymmärtäminen onnistuu vasta noin kahdeksan vuoden iässä.

Tutkimusta johtaneen Sarah Jelbertin mukaan variksen tappiokin oli tavallaan voitto, sillä se osoitti, että normaali syy-seuraussuhde todella aukeni variksille, koska sen puuttuessa pulma jäi ratkeamatta.

Tutkimus on julkaistu PLoS ONE -tiedelehdessä. Kokeista on nähtävissä video  Phys.org (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivulla.

Suosittelemme sinulle