Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Armeija ostaa uudet kuorma-autonsa Scanialta - Sisu menetti tilauksen

Puolustusvoimat on päättänyt hankkia uudet kuorma-autonsa Scania Suomelta. Ajoneuvojen alustat kootaan Ruotsissa ja niiden päällirakenteet asennetaan Suomessa.

Puolustusvoimien maastokuorma-auto.
Nykyään Puolustusvoimilla on käytössä muun muassa kuvankaltaisia Sisun valmistamia maastokuorma-autoja. Kuva: Puolustusvoimat
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvoimat ostaa raskaita kuorma-autoja Scania Suomelta.  Autot pyrittiin aiemmin hankkimaan suorahankintana, jolloin suomalaisvalmistaja Sisu olisi ollut vahvin ehdokas tilauksen saajaksi.

Scanialta ostetaan 151 raskasta neliakselista kuorma-autoa ja 21 kolmiakselista raskasta kuorma-autoa. Lisäksi kauppaan kuuluu huolto- ja korjaussopimus, joka voi optioineen kestää jopa 15 vuotta.

Autojen päällisrakenteet tekee suomalainen Cargotec Oy ja autot toimitetaan vuosina 2014–2017. Käytännössä kuorma-autojen alustat kootaan Ruotsissa Södertäljessä. Sen jälkeen ne toimitetaan Jyväskylään, jossa niihin asennetaan Cargotecin päällirakenteet eli koukkulaitteet, puominosturit ja kontinkäsittelylaitteet.

Huoltosopimuksineen ja optioineen kaupan hinta on noin 66,2 miljoonaa euroa.

Scania toimii liki sadassa maassa ja sillä on noin 38 000 työntekijää. Alun perin ruotsalaisen yhtiön suurin omistaja on saksalainen Volkswagen.

Lisäksi puolustusvoimat selvittää 12 kriisinhallintatehtäviin sopivan auton ostamista. Ne on tarkoitus ostaa suorahankintana Sisu Auto Oy:ltä. Hankkeeseen sisältyy 12 auton optio ja sillä pitäisi olla merkittävä työllistävä vaikutus.

Kaupat vaativat vielä eduskunnan raha-asiainvaliokunnan hyväksymisen. Asia käsitellään valiokunnassa keskiviikkona 2. huhtikuuta.

Puolustusministerin mukaan hanke sisältyy budjettikehykseen eikä se vaadi lisärahoitusta.

Scanialta ostettavat kuorma-autot piti hankkia kotimaasta suoraostona Sisulta, mutta muun muassa Euroopan unionin kilpailumääräysten mukaan kauppa piti kilpailuttaa. Sisu ei tässä vaiheessa jättänyt tarjousta.

Suosittelemme sinulle