Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Roope etsii ystävää – Mistä kehitysvammaiselle kaveri?

Kankaanpääläinen Roope lähti Duudsonien innoittamana etsimään itselleen kaveria. Aktiivisella nuorella miehellä riittää intoa mennä ja harrastaa, mutta yksin se ei ole niin mukavaa.

Roope
Kuva: Marjut Mäkelä
Pipsa Uutto-Rajakallio,
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Roope on urheilullinen 17-vuotias nuorimies. Hän käy diskossa, konserteissa ja pelaa mm. jääkiekkoa. Ikätovereistaan hänet erottaa kehitysvamma. Se ei kuitenkaan estä häntä haluamasta elämältä samoja asioita kuin muutkin. Erityisen paljon hän haluaisi saada ystäviä.

Ystävä seuraksi arkiseen elämään

Roope katsoi yhdessä äitinsä kanssa televisiosta ohjelman, jossa Duudsonit etsivät ystäviä kehitysvammaisille pojille. Tästä innostuneena Roopekin teki ystävähaustaan julkisen. Hänen äitinsä kirjoitti asiasta Facebookissa ja he kertoivat tarinansa myös Satakunnan Radiossa.

– Kaipaamme seuraksi jotain vastuullista henkilöä, joka osaa Roopen kehitysvamman vuoksi pitää tietyistä asioista huolta. Muuten ystävältä ei odoteta mitään ihmeellistä. Ystävykset voivat vaikka vain olla ja pelailla, äiti Marjut toteaa.

Ujo mutta innokas

Äidin mukaan Roopen itsenäistymisen kannalta olisi hyvä, että vanhemmat eivät olisi kaikessa mukana. Roope tarvitsee ystävyyteensä kuitenkin tulkkia, sillä hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Kasvotusten Roope kyllä pärjää ihmisten kanssa.

– Hän on aluksi vähän ujo, mutta muuten helposti lähestyttävä ja innokas lähtemään asioihin, äiti kertoo.

Ota reippaasti yhteyttä

Roope toivoo ystäväksi erityisesti lähellä omaa ikäänsä olevaa poikaa. Tyttöseurakin toki kelpaa.

Roopen ystäväksi voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pipsa.uutto-rajakallio@yle.fi

Suosittelemme sinulle