Hyppää sisältöön

Haminan moottoritiellä hurjastelee pian ihmisautoja

Haminan ohikulkutiellä pyyhältää toukokuussa autojen sijasta paikallisia ihmisiä. Erikoisen juoksutapahtuman takana on helsinkiläinen taideryhmä. Liikennevirasto ja Haminan kaupunki tarjosivat lähes valmista moottoritiepätkää vapaaseen käyttöön.

Ihmisiä juoksee moottoritiellä
Kuva: Jaakko Ruuska
Mirjam Tahkokorpi

Haminaan valmistuva moottoritie avautuu toukokuussa ensimmäistä kertaa liikenteelle. Silloin ohikulkutiellä ajelevat perinteisten autojen sijasta ihmisautot, eli ihan tavalliset ihmiset, jotka havainnollistavat moottoritien liikennettä ilman autoja.

Kyseessä on helsinkiläisen Toisissa tiloissa -ryhmän ympäristötaidetapahtuma, jossa kuka tahansa pääsee juoksemaan uutta moottoritietä pitkin 250 metrin pätkällä.

– Koulutamme ihmiset hyvin yksinkertaisten ohjeiden avulla olemaan autoja. Kerromme, mitä tulemme tekemään ja treenaamme juoksutekniikkaa, tiivistää tapahtuman tuottaja Lauri Kontula.

Tavoitteena on saada mukaan 100–150 osallistujaa, joille järjestetään maksuton bussikuljetus tapahtumapaikalle Kolsila–Lelu-moottoritietyömaalle. Lisäksi paikalle odotetaan yleisöä, joka voi seurata tapahtumaa sivussa katsomosta.

Tapahtumasta tehdään video, joka esitetään ainakin Haminassa Valojen yö -tapahtumassa tänä vuonna.

"Hörhöilykynnys pitää ylittää"

Moottoritie on meidän! -tapahtuma sai alkunsa, kun tuottaja Lauri Kontula luki netistä, että Haminassa on tarjolla pätkä moottoritietä. Taideryhmä oli tehnyt vastaavan teoksen viime vuonna Helsingissä URB-kaupunkikulttuurifestivaalissa, jossa ihmiset esittivät autoja maanalaisessa parkkihallissa Finlandia-talon alla. Näin konsepti oli valmis myös Haminaan.

Taideryhmä on järjestänyt vastaavia tapahtumia myös ulkomailla. Esimerkiksi vuoden 2011 ympäristötaidepalkinnon saanut Porosafari on kiertänyt Euroopassa. Siinä ihmiset perehtyvät porojen maailmaan ja liikkuvat useita tunteja "porotokkana" keskellä kaupunkia.

Vastaanotto tempauksiin on yleensä ristiriitainen.

– Useimmiten ajatellaan, että tämä on hörhöilyä, eikä haluta osallistua tällaiseen. Inhoan itsekin osallistavaa taidetta, jossa repäistään jossain teatterissa yleisöstä lavalle. Meillä on tämänkaltainen kynnys ylitettävänä, Lauri Kontula sanoo.

Haaveissa on saada myös Haminan juoksutapahtuma kiertueelle.

– Ehkä olemme seuraavaksi Kiinassa juoksemassa paikallisten kanssa, Kontula heittää.

Moottoritie on meidän! -tapahtumaa ovat järjestämässä myös Haminan kaupunki ja Liikennevirasto. Tapahtuma järjestetään Haminan kehätiellä 18. toukokuuta.

Suosittelemme sinulle