Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kesärenkaiden vaihdon ABC

Ensin kannattaa tarkistaa kesärenkaiden kunto kulutuspintamittarilla. Ylen aamu-tv:n vieraana ollut Teppo Vesalainen Autoliitosta sanoo, että renkaan urien syvyyden kannattaa olla vähintään 4 millimetriä. Sen alle mentäessä pyörän vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät merkittävästi. Katso videolta Vesalaisen vinkit renkaiden vaihtoon.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa vinkit renkaiden vaihtoon.
Nora Kajantie
Avaa Yle-sovelluksessa

Näin vaihdat renkaat:

Työkalut: Tunkki, ristikkoavain ja momenttiavain jälkikiristystä varten. Kumityyny tunkin ja auton väliin.

Auton valmistelu: Kova ja tasainen alusta, ettei tunkki uppoa maahan. Takarenkaisiin pyöräkiilat, ettei auto liiku.

Pyörien asettelu: Edellisen kesän takarenkaat kannattaa laittaa eteen, jotta renkaat kuluvat tasaisesti. Jos on kaksi hyvää ja kaksi huonoa rengasta, paremmat ehdottomasti taakse.

Mutterien löysääminen: Käytä ristikkoavainta pulttien löysäämiseen. Kun pultit ovat löysässä hae oikea nostokohta.

Tunkin paikka: Autoon on merkitty kolmiolla vahvistettu nostokohta tunkille. Oikea kohta löytyy esimerkiksi etupyörän takaa.

Auton nosto: Autoa nostetaan sen verran, että rengas nousee selvästi ilmaan.

Pyörän irrotus: Veivaa pultit lopullisesti auki. Laita pultit maahan pystyasennossa, ettei kierteisiin pääse epäpuhtauksia, jotka voivat tuhota vanteen jengat.

Huomio alumiinivanteista: Tarkista, että pyörän soviterengas ei ole jäänyt pyörän napaan kiinni. Jos niin on käynyt, soviterengas pitää muistaa irrottaa ennen uuden vanteen asennusta.

Pulttien pituus: Huolehdi, että pultit ovat oikean pituiset kyseiseen vanteeseen. Liian lyhyillä pulteilla kiristetyt renkaat voivat lähteä irti. Liian pitkät pultit eivät kiristy kunnolla ja jäävät hölskymään.

Pulttien kiinnitys: Laita aina vastakkaiset pultit paikalleen, jolloin rengas kiristyy tasaisesti. Kiristä ristikkoavaimella.

Päästä auto alas

Renkaiden viimeistely: Ota momenttiavain ja kiinnitän siihen hylsy. Suositelty kiristysmomentti on 120Nm. Kiristä kunnes kuuluu naksaus.

Tarkista ilmanpaineet: Suosituspaineet löytyvät auton käyttökirjasta. Ilmanpaineet kannattaa tarkistaa ajokauden aikana muutamaan kertaan.

Suosittelemme sinulle