Hyppää sisältöön

SRV hakee korvauksia Valtiontalon ylläpidosta

Rakennusyhtiö SRV perii Jyväskylän kaupungilta takaisin Valtiontalon ylläpitoon käyttämiään rahoja. Summa saattaa nousta jopa miljoonaan euroon

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Valtiontalo on Alvar Aallon suunnitelma. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Jyväskylä myi Alvar Aallon suunnitteleman Valtiontalon SRV:lle vuonna 2007. Kauppahinnaksi osapuolet sopivat runsaat 200 000 euroa, sillä kaupassa siirtyivät myös suojeltavan Valtiontalon mittavat kunnostusvastuut. Remontin hinnan arveltiin pyörivän kymmenen miljoonan euron tietämissä.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin kumosi kaupan kilpailulainsäädännön vastaisena tämän vuoden tammikuussa.

SRV hakee nyt Jyväskylän kaupungilta takaisin rakennuksen ylläpito- ja muita kuluja, kuten esimerkiksi kiinteistöveroja korkoineen.

– Muita korvauksia emme hae, emmekä halua tässäkään asiassa riidellä. Mutta sopimuksen mukaiset kulut meidän pitäisi saada takaisin, sanoo SRV:n Keski-Suomen aluejohtaja Timo Kauppi.

Kauppi ei kerro SRV:n hakemaa tarkkaa summaa, mutta sanoo sen liikkuvan sadoissa tuhansissa euroissa. Jyväskylän kiinteistöjohtaja Esko Eriksson puolestaan sanoo, että maksimisumma on noin miljoona euroa. SRV ja Jyväskylän kaupunki neuvottelevat korvauksista ensi viikolla.

– Kiinteistön ylläpidon kustannukset maksamme takaisin, se on selvä asia, mutta odotamme vielä SRV:n yksilöityä vaadetta, Eriksson sanoo.

Uutta omistajaa etsitään

Kaupan purkamisen myötä Valtiontalon tilanne palasi siihen mitä se oli ennen SRV:n ja kaupungin kaupan solmimista. Paitsi että vuosien varrella Valtiontalo on ehtinyt rapistua vielä lisää.

Kaupungilla ei ole kiinnostusta pitää taloa itsellään, vaan sitä pyrittäneen myymään uudelleen.

– Meidän kannaltamme tilanne on lähtöruudussa, mutta tietenkin tämä seitsemän vuoden odotus vaikuttaa. Jos kaupunki laittaa Valtiontalon uudelleen myyntiin, me katsomme tilannetta sitten, mutta jotta olisimme siitä kiinnostuneita, pitää asioiden olla selviä kuin vesi, Kauppi sanoo.

Valtiontalon pelastajaksi toivottiin amerikkalaista rahoittajasäätiötä, joka oli lähdössä tukemaan Alvar Aallon suunnittelemaa, korjauksen tarpeessa olevaa kohdetta. Tämän päivän Keskisuomalainen kertoo, että säätiö on kuitenkin valinnut kohteekseen Paimion parantolan.

Lehden mukaan amerikkalainen Getty Foundation on aloittanut viisivuotisen Keeping Modern -ohjelman, joka kohdistuu moderniin arkkitehtuuriin. Keskisuomalaisen haastattelema Alvar Aalto -säätiön ja -museon johtaja Tommi Lindh sanoo, että säätiöltä voi hakea avustusta Keeping Modern -ohjelmasta tulevilla "kierroksilla".

Suosittelemme sinulle