Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Viimeinen runonlaulaja uskoo runonlaulun tulevaisuuteen 90-vuotispäivänään

Jussi Huovisen lapsuudessa Suomussalmen Hietajärvellä laulettiin kaikenlaisia lauluja, ei pelkästään vienalaista runonlaulua. Vasta aikuisena hän ymmärsi runonlaulujen erikoisuuden.

Runonlaulaja Jussi Huovinen Hietajärven perinnetalolla.
Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Hanne Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Se on laulu kuin laulu muiden joukossa. Sitten kun ikävuodet alkoivat karttua, tajusin tarkemmin, että mitä ne ovat, että niin ovat laulaneet jo isovanhemmat ja kaikki, kuvailee Jussi Huovinen runonlaulua.

Vienan Karjalan kylistä koottiin aikoinaan kansanrunoutta, joista Elias Lönnrot koosti Kalevalan. Vienan runokylistä vain Hietajärvi, Kuivajärvi ja Rimpi sijaitsevat Suomen puolella. Huovinen on runonlaulaja jo viidennessä polvessa. Hänen kantaäitinsä Toarie Huovisen kerrotaan muuttaneen Kalevalan tarinankulkua Joukahaisen osalta. Toarien laulun kuuli Hietajärveltä runoja kerännyt D.E.D Europaeus.

– Toarien laulussa ilmeni Pohjolan häätapahtuma, että Joukahainen surmattiin. Tarina piti muuttaa Toarian sanojen mukaiseen muotoon, kertoo Jussi Huovinen.

Runonlaulu on Jussi Huoviselle laulua muiden joukossa, mutta merkitys syntyy sisällöstä.

– Se on mitä ne runot kertovat.

Lauluperinne on hyvin tallennettu

Jussi Huovisen osaamaa perinnettä on taltioitu paljon. Viimeisin teos on Selma Vilhusen Laulu-dokumentti, jokakertoo runonlaulajasta ja hänen oppilaastaan, Hanneriina Moisseisesta.

Näitä laulaa vielä nuori polvi minun jälkeeni aivan näin livenä.

Jussi Huovinen

– Hän tuli oppimaan kalevalaista, karjalaista kulttuuria ja runonlauluja. Laulelin hänelle, ja hän on tällä lailla tullut tutuksi laulujen kanssa. Elokuvassa minä olin sairaana, olin kovassa kuumeessa. Ei ollut mitenkään mukava katsoa sitä, harmittelee Jussi Huovinen.

Runonlaulaja Jussi Huovinen sytyttää piippua.
Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Uskooko Huovinen, että runonlaulu jää elämään?

– Uskon, uskon. Ainakin dokumenteissa ja näissä haastatteluissa, olen laulanut lauluja eri toimittajille. Näitä laulaa vielä nuori polvi minun jälkeeni aivan näin livenä, vakuuttaa Huovinen.

Suosittelemme