Kalorien laskeminen johtaa helposti siihen, että syömistä tarkkaillaan neuroottisesti. Laihtumiseen se ei kuitenkaan välttämättä auta, sillä omaa energiankulutustaan ei voi laskea annetuilla kaavoilla, uskovat Ruokapyramidihuijaus-kirjan kirjoittaneet Susanna Kovanen ja Harri Lapinoja.
- Kaloreita on laskettu jo sata vuotta. Laskeminen oli muoti-ilmiö jenkeissä jo 1920-luvulla, kun tuli filmitähdet ja alettiin tavoitella hoikkaa vartaloa. Sata vuotta on laskettu, mutta kaikista ei ole tullut laihoja vaan pikemminkin päinvastoin, sanoo Susanna Kovanen.
Kirjailijoiden mukaan kaloreiden laskemisessa teoria on käytäntöä pätevämpi.
- Vaikka teoria olisi miten pätevä, niin jos sitä on mahdotonta noudattaa käytännön elämässä, niin onhan se silloin aika erikoinen teoria, lisää Susanna Kovanen.
- Asia esitetään tarkkana ja täsmällisenä, mutta käytännössä on mahdotonta laskea oma energiankulutuksensa ja oma kalorimääränsä, sanoo Harri Lapinoja.
- Oman energiankulutuksensa voi laskea menemällä laboratorioon. Annetuilla kaavoilla sitä ei voi laskea kuin summittaisesti, toteaa Kovanen.
Ruokakirjailijoiden mukaan tärkeintä olisi, että ihmiset söisivät valmisruoan sijaan ruokaa, joka ei ole prosessoitua.