Hyppää sisältöön

Mobiililaitteet syrjäyttävät konsoleita – pasianssi edelleen suosituin peli

Lähes jokainen suomalainen pelaa jotain peliä, selviää tuoreesta Pelibarometrista.

Supercellin Hay Day vie maaseudun idylliin. Kuva: Leila Oksa / Yle

Mobiililaitteisiin tartutaan pelihimoissa aiempaa useammin, kertoo tuore Pelaajabarometri. Toisaalta, jos Facebook-pelejä ei lasketa mukaan, ovat yksin pelattavat tietokonepelit menettäneet suosiotaan. Konsolipelejäkin pelataan entistä vähemmän.

Käytännössä jo lähes joka kolmas suomalainen pelaa vähintään kerran kuussa jotain mobiilipeliä. Vuonna 2009 mobiilipelejä pelasi noin 13 prosenttia barometriin vastanneista, mutta vuonna 2013 pelaajia oli jo vajaat 29 prosenttia.

Yksin tietokoneella pelaavien määrä oli yli 40 prosenttia vastaajista vielä vuonna 2011, kun se viimeisimmässä barometrissa oli alle 28 prosenttia. Konsolipelaajienkin osuus tippui vajaasta 30 prosentista alle 19 prosenttiin.

Lähes jokainen suomalainen pelaa ja melkein 90 prosenttia pelaa jotain peliä vähintään kerran kuukaudessa.

Pasianssi voittaa Angry Birdsin

Edes toiseksi suosituimmaksi pelisarjaksi noussut Angry Birds ei ole horjuttanut erilaisten pasianssien suosiota, ne ovat ykkösenä. Kolmannella sijalla ovat veikkauspelit. Suosituimpia pelejä pelataan niin mobiililaitteilla kuin tietokoneillakin.

Kun kaikkien suomalaisten pelaajien keski-ikä on yli 42 vuotta, on keskimääräinen digipelien pelaaja yli 37-vuotias. Miehet ja naiset pelaavat yhtä paljon, kun otetaan kaikki pelityypit huomioon. Miehet ja pojat pelaavat digipelejeä kuitenkin hieman enemmän.

Neljättä kertaa toteutettu Pelaajabarometri on kyselytutkimus pelaamisen eri muotojen yleisyydestä Suomessa. Tutkimuksen ovat tehneet Tampereen, Turun ja Jyväskylän yliopistojen pelitutkijat. Vuonna 2013 tutkimukseen kerätty 972 vastaajan aineisto pohjautuu satunnaisotantaan 10–75-vuotiaista Manner-Suomen asukkaista.

Suosittelemme sinulle